4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:17
No menu items!

Călin Popescu Tăriceanu, la Cotroceni: „E nevoie de un consens, dar trebuie să pornim de la aceleaşi premise”

spot_img

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni pe legile justiţiei, că este nevoie de un consens în ceea ce priveşte aceste legi, dar e nevoie şi de premise comune, cum ar fi stoparea abuzurilor comise prin protocoalele secrete.

„Cred că e util să încercăm să cădem de acord şi să găsim un consens asupra modificării legilor justiţiei, dar aceste discuţii trebuie să pornească de la câteva premise. În primul rând, trebuie să cădem de acord asupra a ceea ce înseamnă statul de drept. Dacă avem vederi diferite, atunci nu se va putea ajunge la un consens. În opinia noastră, statul de drept înseamnă respectarea libertăţilor oamenilor. Nu trebuie să fie statul represiv, ci el trebuie să apere cetăţeni de abuzuri. Aici văd că cei din Comisia de la Veneţia nu scot o vorbă. Să începem cu necesitatea scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete din justiţie. Abrogarea lor şi tot ce prespune consecinţă pe linie de justiţie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după discuțiile cu președintele Klaus Iohannis. 

Preşedintele ALDE a amintit din nou de necesitatea înfiinţării unei Comisii de Adevăr.

„Cred că persoanele care au semnat acest protocoale nu mai au credibilitatea să ocupe aceste funcţii în justiţiei. Trebuie să constituim Comisia de Adevăr şi Reconciliere care are darul să ne lămurească despre abuzurile prectrecute de-a lungul acestor ani. Atâta timp cânt justiţia nu revine la normalitate, trebuie să avem un ministru indepedent politic, un tehnocrat şi acceptarea din partea tuturor a unei relaţii oneste cu instituţiile europene”, a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu a mai precizat că e un moment bun pentru un consens la nivelul Parlamentului. 

”Mi-a spus (președintele Klaus Iohannis – n.r.) că nu vrea să fie un factor activ în această chestiune. Rolul principal revine Parlamentului, nu știu cum președintele ar putea fi parte. E un moment bun pentru ca la nivelul Parlamentului să facem un consens, așa cum am încercat pe legea offshore, dar nu am reușit. Nu e doar interesul ALDE sau PSD să evităm o situație de genul unei rezoluții în Parlamentul European. (…)Nu știu care sunt cele 7 întrebări pe care PSD i le-a lăsat președintelui.”, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele ALDE a arătat că unele probleme trebuie rezolvate în Parlament, ele nefiind remediate prin ordonanța care vizează legile justiției.

„Discutăm în coaliție toate problemele. OUG 92 nu a rezolvat punct cu punct. Nu văd de ce nu am putea discuta în Parlament și alte prevederi. De exemplu liberul drept al magistraților să vorbească. Nouă ni se cere să nu comentăm hotărârile justiției. Dacă prevederile sunt prea constrângătoare, de ce să nu putem discuta? Dacă în Parlament putem găsi forme mai bune, de ce nu? (…) Haideți să luăm recomandarea despre secția specială de anchetare a magistraților. Ei bine, CSM spune că salută înființarea secției pentru că va asigura o independență reală a magistraților. Deci, Comisia de la Veneția spune una, CSM spune altceva. Recomandările trebuie analizate, unele sunt rezolvate prin OUG 92, altele trebuie rezolvate în Parlament”, a conchis Tăriceanu.

R.D.