Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat luni un nou atac la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. Tăriceanu a susținut că şeful statului demonstrează că este beneficiarul direct al sistemului paralel constituit în România.
„După ce şi-a preluat mandatul ne demonstrează că e beneficiarul sistemului paralel şi, prin atitudinile pe care le-a adoptat, prin declaraţiile sale nu face decât să confirme. E regretabil, pentru că nu pot să existe două paralele în stat: o putere legitimă şi una ilegitimă. Încet-încet, după cum vedeţi, am demarat o serie de acţiuni: la nivel legislativ sunt comisiile parlamentare care investighează modul în care s-au desfăşurat alegerile în 2009 şi prezenţa unor conducători de instituţii la întâlniri al căror scop nu e clar şi despre care se feresc să vorbească. Nu vor să participe şi să dea explicaţii.(…)Au obligaţia să dea aceste răspunsuri şi modul în care evită prezenţa la comisii pentru a da răspunsuri este, cred, elocventă şi cred că preşedintele putea să ia atitudine şi să cheme la respectarea deciziilor CCR.”, a declarat liderul ALDE la Parlament.
Călin Popescu Tăriceanu a mai declarat și că susține declarațiile lui Daniel Chițoiu, care a spus recent că ar trebui limitate sau reduse cheltuielile în sistemul bugetar, iar sumele economisite să fie redirecţionate către investiţii.
„Și eu, și el am vorbit despre necesitatea menținerii la un anumit nivel, la nivelul de astăzi, a cheltuielilor bugetare și evitarea creșterilor de funcționare a aparatului administrativ în viitor. Nu a vorbit nimeni despre concedieri, nici despre reduceri de salarii. Spun foarte clar, ca să nu mai existe niciun dubiu. Cheltuielile în momentul de față pe care trebuie să le urmărim sunt cele legate de investiții. Prin urmare, este necesar să reținem la nivelul actual prevederile cu aparatul central. Toți banii care ne vin în plus (…) trebuie să-i chibzuim cu grijă și să-i folosim cât mai mult pentru investiții. (…)Cheltuielile cu salariile sigur că vor crește, pentru că așa am prevăzut în programul economic cu care am câtștigat alegerile și ne-am asumat în mod explicit acest lucru. Să creștem salariile în România, pentru că, cu toții ne dorim să atingem criteriile de convergență economice cu UE. Acest lucru este necesar. Nu vrem ca România să rămână ceea ce a fost o bună bucată de vreme, furnizor de forță de muncă și ieftină. Deci, aceste întrebări care insinuează ceva negativ, îmi pare rău, nu împărtășesc această abordare. (…) A spus că este nevoie de un audit și cred că este o idee foarte bună”, a precizat Tăriceanu.