Toate evenimentele și analizele recente legate de situația militară au ca element comun perspectiva unei contraofensive a Ucrainei împotriva Rusiei. Cel mai probabil, o astfel de acțiune ar putea avea loc începând cu luna mai, dar nu este exclusă nici luna aprilie.
Așteptările au fost setate la un nivel înalt prin eforturile recente ale statelor occidentale de a oferi Ucrainei tancuri moderne și prin scăderea presiunii ”ofensivei de iarnă” a Rusiei. Această ofensivă s-a concentrat pe zona Bahmut și pe consolidarea altor zone de front, în logica unui război de uzură, pe termen mediu și lung. Or, statele NATO și UE care sprijină Ucraina au tot interesul ca acest conflict să nu devină unul de uzură, în contextul în care costurile economice și politice pe plan intern cresc în mod constant.
Robert Seely, liderul grupului de sprijin pentru Ucraina din Parlamentul Marii Britanii a declarat că vara următoare este ”incredibil de importantă” pentru armata ucraineană. ”Dacă nu pot face progrese până la sfârșitul verii, vor căpăta greutate vocile din Vest care fie cer un acord negociat, fie afirmă că nu ar trebui să sprijinim deloc Ucraina”, a afirmat Seely, citat de Wall Street Journal.
Mick Ryan, expert în strategie militară și fost general în armata Australiei, afirmă că Ucraina caută momentul potrivit pentru a obține inițiativa strategică și psihologică, necesare pentru o contraofensivă. ”Când o armată are operațiuni la o scară atât de mare precum au avut rușii în ultimele luni, scopul este preluarea inițiativei. Aceasta are o dimensiune fizică, în sensul că este nevoie de mișcare, de manevre, de luptă, de cucerirea de teritoriu și de distrugerea inamicului. Inițiativa are și o dimensiune psihologică. Printr-o campanie ofensivă, rușii vor să modeleze percepțiile militarilor ucraineni, ale guvenului și jurnaliștilor din Ucraina și ale guvernelor occidentale în sensul că ei au capacitatea de a ataca pentru oricât timp este nevoie. Deci, rușii, după ce au renunțat la spiritul defensiv imprimat de generalul Surovikin (n.r. – fost comandant operativ Rusiei), sunt din nou în mișcare. Au căpătat ceva avânt în ultimele două luni. Dar nu au luat încă inițiativa strategică sau tactică pe frontul din est. Ucraina pare să își păstreze rezervele a cutie. Nu doar că se re-echipează și re-înarmează cu ce au donat occidentalii, dar își formează noi unități și depozitează muniții și materiale pentru operațiunile ofensive care vor urma. Momentul și locul acestor acțiuni ofensive vor fi cruciale. Va trebui să evalueze unde sunt posibile succese tactice, dar și unde vor putea obține o penetrare în adâncime pentru a disloca schema defensivă a Rusiei în toată regiunea. Deci, va trebui să avem răbdare pentru a vedea cine are inițiativa pe teren, în est. Doar după ce ucrainenii își lansează ofensiva, iar rezultatele sunt clare, putem face o astfel de evaluare”, a afirmat Ryan.
Maria Zolkina, expertă în Departmentul de Relații Internaționale din cadrul London School of Economics, pune incidentul de marți din Marea Neagră în contextul mai larg al pregătirilor pentru contraofensivă.
”Rusia încă încearcă să sperie statele occidentale cu o posibilă escaladare dincolo de teritoriul Ucrainei. Scopul este să oprească fluxul în creștere de armament către Ucraina, care se pregătește de contraofensivă. Rezultatul va fi unul contrar: Marea Neagră nu este o mare unde se află doar Ucraina și Rusia, iar alți actori vor considera acest atac drept inacceptabil. În speță, Turcia. Rusia doar își consolidează imaginea de sursă de insecuritate internațională. (…) Rusia nu a dominat vreun moment spațiul aerian din Ucraina, iar acum se laudă că a lovit o dronă în spațiul aerian internațional. Este ridicol. Din punct de vedere politic, acest incident va contribui la eforturile Ucrainei de a primi avioane de luptă, rachete cu rază lungă de acțiune și de a elibera Crimeea cât mai curând. Pentru a elimina această amenințare militară din partea Rusiei la Marea Neagră”, a afirmat Zolkina.
Un material publicat luni de Washington Post, bazat pe interviuri cu oficiali și militari ucraineni de pe front, a adus o notă de scepticism. Concluzia este că armata Ucrainei a pierdut mult la capitolul calitate, din cauza numărului mare de victime în rândul militarilor cu experiență, după un an de la începerea ofensivei Rusiei. Astfel, unii oficiali ucraineni au îndoieli asupra gradului de pregătire pentru o ofensivă de primăvară. ”Oficiali din SUA și din Europa estimează că aproximativ 120.000 de militari ucraineni au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei Rusiei de la începutul anului trecut, comparativ cu 200.000 de partea rusă, care are o armată mult mai numeroasă și o populație de trei ori mai mare, de unde poate face recrutări. Ucraina ține secrete statisticile despre pierderile proprii, chiar și față de cei mai fideli aliați. Lăsând la o parte statistica, aducerea de recruți fără experiență, doar pentru a înlocui pierderile, a schimbat profilul armatei ucrainene, care mai are și problema muniției insuficiente”, potrivit publicației americane, care citează militari de pe front.
Un comandant de batalion a declarat: ”Ori va fi un masacru și vor fi cadavre, ori va fi o contraofensivă profesionistă. Sunt două opțiuni. În oricare din cazuri, va fi o contraofensivă”.
Vlad Bârleanu