Premierul desemnat Dacian Cioloș va trebui să-și asigure majoritate în Parlament, care să-i voteze cabinetul de miniștri propus și programul de guvernare.
Concret, pentru ca noul Executiv să fie investit, va fi nevoie de cel puțin 274 de voturi din totalul de 547 parlamentari (senatori și deputați). Dacă PNL, minoritățile și UDMR reușesc să adune toate voturile UNPR, ar putea asigura 279 de voturi, deci chiar cu 5 mai mult decât ar fi minimul necesar. Există, bineînțeles, și varianta ca PSD sau o parte din parlamentarii PSD să-l voteze pe Cioloș, care nu ar mai avea astfel nicio emoție.
Dacian Cioloș are la dispoziție 10 zile să negocieze cu partidele, miercuri fiind prima consultare de acest fel a premierului desemnat, cu copreședinții PNL, Vasile Blaga și Alina Gorghiu. Cioloș a declarat încă de la desemnare că vrea o susținere cât mai largă în Parlament, pentru noul guvern de tehnocrați.
PNL, UDMR, reprezentanții minorităților dar și UNPR au anunțat, după consultările cu Klaus Iohannis, că vor susține varianta propusă de șeful statului.
PSD l-a propus ca premier pe Liviu Voinea, iar când Iohannis l-a desemnat pe Cioloș, președintele prtidului, Liviu Dragnea a anunțat că liderii formațiunii se mai gândesc dacă îl susțin pe fostul comisar european.
Vedem ce echipă și luăm decizia. Nu pot spune că votam. Avem decât (n.r. doar) un nume, decât un chip. Am văzut că are susținere: PNL, UDMR și UNPR.
Liviu Dragnea, președinte PSD
Și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ar fi preferat un guvern de politicieni, nu de tehnocrați.
Așadar, în cazul în care PSD și ALDE vor decide să nu susțină în Parlament cabinetul de independenți al lui Cioloș, Guvernul ar putea trece totuși, dar la limită.