2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:44
No menu items!

Calcule înaintea moțiunii de cenzură. Ce șanse are opoziția să pice Guvernul Dăncilă

spot_img

Ultimele mișcări pe scena politică, prin plecarea sau venirea unor parlamentari în partidele de la putere sau opoziție arată că moţiunea de cenzură are şanse infime de reușită, cel puţin matematic.

Plecarea a cinci deputaţi de la PSD la formaţiunea lui Victor Ponta, Pro România, a dus la pierderea majorităţii parlamentare de către PSD şi ALDE în Camera Deputaţilor, în codițiile în care cele două partide aflate la guvernare mai aveau doar 164 de deputaţi, iar pentru respingerea moțiunii de cenzură era nevoie de 165 de voturi.

Dar venirea în PSD a lui Valeriu Steriu de la PMP a refăcut majoritatea parlamentară şi în Camera Deputaţilor. Astfel, PSD și ALDE au, în prezent, 165 de deputaţi, adică exact 50+1. Lor li s-ar putea adăuga, în cazul unei moţiuni de cenzură, cei 17 deputaţi care aparţin minorităţilor naţionale, dar şi cei 21 de deputaţi UDMR, astfel încât numărul de voturi împotrivă s-ar putea ridica la peste 200, din totalul de 329.

La Senat, PSD şi ALDE dispun în continuare de o majoritate confortabilă. După trecerea celor doi senatori PMP la PSD, din totalul de 136 de senatori, 79 aparţin PSD-ALDE. Lor li s-ar putea adăuga şi cei nouă senatori UDMR.

PNL are 29 de senatori, inclusiv Daniel Zamfir, care a afișat o poziție contrară fățișă lui Ludovic Orban, USR-13, iar PMP mai are doar şase senatori.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a arătat că migraţia aleşilor PMP, respectiv înscrierea acestora în PSD l-a lăsat „cu un gust amar”. „Parcă este un mercato. A crescut febra. Am rămas cu un gust amar să văd că parlamentari ai lui Băsescu, parcă fac tot ce pot să salveze Guvernul Dragnea-Dăncilă, dar nu ne descurajează şi noi vom continua. Evident, am început încă de săptămâna trecută discuţii formale şi informale. Aceste discuţii vor continua şi în această săptămână. De asemenea, am mandatat nu numai echipa de negociere, dar fiecare parlamentar al PNL să poarte discuţii cu parlamentari care se află în majoritatea guvernamentală cu obiectivul de a-i determina să voteze moţiunea de cenzură. Avem întâlniri şi în cursul acestei săptămâni şi aceste întâlniri vor continua”, a afirmat marţi Orban, la Parlament.

Anunţul referitor la depunerea moţiunii de cenzură a venit, însă, din partea preşedintelui USR, Dan Barna, care a spus că este foarte probabil ca aceasta să fie depusă la jumătatea lunii iunie.

Valeriu Motoc