Guvernul spaniol introduce reduceri de 100% la călătoriile cu trenul pentru navetişti şi pe distanţe medii, pentru a gestiona criza costului vieţii, relatează The Guardian, preluat de News.ro.
Guvernul de coaliţie, condus de socialişti din Spania, a precizat că oamenii vor putea călători gratuit în anumite părţi ale reţelei feroviare de stat, Renfe, începând cu 1 septembrie şi până la sfârşitul anului.
Decizia a fost luată după ce luna trecută, Guvernul spaniol a anunţat o reducere de 30% la toate mijloacele de transport în comun, inclusiv pentru metrouri, autobuze şi tramvaiele.
Reducerile de 100% pe calea ferată se vor aplica navetiştilor cu bilete cu mai multe călătorii (cercanías) sau rute de distanţă medie (mai puţin de 300 km). Măsura se adresează în principal deţinătorilor de abonamente spanioli, dar turiştii ar putea profita de ea dacă ar cumpăra bilete pentru mai multe călătorii.
”Aş dori ca oamenii din Spania să ştie că sunt pe deplin conştient de dificultăţile zilnice pe care le întâmpină majoritatea. Ştiu că salariile acoperă din ce în ce mai puţin şi că este dificil să îţi ajungă banii până la sfârşitul lunii”, a declarat, marţi, premierul spaniol Pedro Sanchez.
Reducerile sunt implementate pentru a amortiza impactul inflaţiei şi al creşterii rapide a preţurilor la energie.
”Această măsură încurajează utilizarea transportului public pentru a garanta un mijloc sigur, fiabil, confortabil, economic şi durabil de a face naveta zilnică pe fondul creşterii extraordinare a preţurilor la energie şi la combustibil”, a anunţat Ministerul spaniol al Transporturilor într-un comunicat.
Spania nu este singura ţară europeană care încearcă să reducă costurile la transportul public.
În mai, Deutsche Bahn, compania naţională de transport feroviar din Germania, a lansat un bilet de 9 euro, care oferă o lună întreagă de călătorie din iunie până la sfârşitul lunii august. Biletul permite călătoriile între oricare două staţii din Germania, astfel încât pasagerii care călătoresc mai mult de 80 de kilometri pot economisi bani cu o singură călătorie.
De asemenea, Austria a lansat ”Klimaticket” (biletul pentru climă) la sfârşitul anului 2021. În timp ce naveta de dimineaţă poate afecta bugetele, biletul costă doar 3 euro. Conceput pentru a-i încuraja pe austrieci să-şi abandoneze maşinile, schema s-a dovedit extrem de populară, site-ul pe care a fost pus în vânzare aproape s-a blocat din cauza numărului mare de cumpărători.
În schimb, britanii continuă să fie împovăraţi de preţurile mari biletelor. În luna februarie a fost anunţat că tarifele la biletele cu trenul vor creşte în Anglia şi Ţara Galilor cu o medie de 3,8%.
Costurile anuale de călătorie ale navetiştilor vor fi extrem de mari, în timp ce tarifele cresc, a precizat Railfuture, o organizaţie independentă care încearcă să reformeze căile ferate.
Adina Silav
SURSA FOTO: RENFE