0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:48
No menu items!

Călătorii afectați de greva CFR pot cere banii înapoi pe bilete. ANPC: Mi-ar fi plăcut un protest şi în legătură cu modul în care sunt igienizate vagoanele

spot_img

Mai multe trenuri au fost blocate și în Gara Buzău ca urmare a protestului organizat de angajaţii Căilor Ferate Române (CFR), situaţie în care preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a oferit recomandări călătorilor care şi-au achiziţionat bilete şi, în acelaşi timp, a atras atenţia operatorului de transport vizavi de starea de igienizare a vagoanelor.

Patru trenuri au fost oprite pentru două ore în Gara Buzău, călătorii fiind nevoiţi să aştepte pentru a-şi relua călătoria. Garniturile au fost oprite în urma protestului declanşat de către angajaţii CFR, nemulţumiţi de faptul că nu li s-a încheiat contractul colectiv de muncă.

O parte dintre călători au spus că nu ştiau despre protest şi nici nu au fost informaţi de angajaţii din gară.

„Am întrebat la casa de bilete, nu ştiau, mi-a spus să întreb impiegaţii. Nu ştiam de grevă, am luat ieri bilet de aici, merg la Braşov. Am luat ieri la ora 09.00 dimineaţă bilet şi nu mi-au spus nimic”, a precizat un călător, scrie Agerpres.

Potrivit conducerii ANPC, călătorii au posibilitatea de a solicita banii înapoi pe bilete.

„Recomandările ANPC ar fi să solicite operatorului economic, în cazul de faţă CFR, rambursarea tichetelor pentru a-şi putea redirecţiona banii pentru achiziţionarea unor alte variante de transport. Din păcate, astfel de situaţii intră în categoria celor neprevăzute. Este dreptul consfinţit de a se organiza astfel de proteste”, a declarat Horia Constantinescu, conform sursei citate.

Totodată, şeful ANPC a precizat că şi-ar dori o mobilizare asemănătoare a angajaţilor în legătură cu modul în care sunt igienizate vagoanele şi condiţiile oferite consumatorilor.

„Mie mi-ar fi plăcut ca recepţiile făcute în legătură cu modul în care sunt igienizate vagoanele să conducă eventual la o mişcare de protest similară. Se pare că departamentul care pune pe genunchi viza cu vagoane curăţate în condiţiile în care acestea sunt într-o avansată stare de infecţie aşa cum am arătat în perioada trecută, ar trebui să dea foarte mult de gândit atât lucrătorilor, cât şi conducerii CFR pentru că acolo încă sunt semnate recepţii ce arată că vagoanele au fost igienizate, dar acestea, în cel mai fericit caz, pot fi denumite insalubre. Într-una dintre acţiuni la care am participat şi eu am identificat trei lucrători ai societăţii însărcinaţi cu curăţarea câtorva zeci de vagoane pe zi, aveau în dotare două găleţi şi trei mopuri şi două cârpe şi noi trebuia să credem că au curăţat într-o oră suprafaţa echivalentă cu 10-15 apartamente. Ştim că acest lucru este imposibil cu trei lucrători. Repet, mi-ar plăcea să văd aceeaşi mobilizare a lucrătorilor CFR, poate chiar a celor care semnează pe genunchi aceste recepţii, dându-şi seama de ceea ce lasă în circulaţie pentru semenii lor, pentru consumatori”, a subliniat Horia Constantinescu. 

266 de trenuri, oprite

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane a organizat, vineri, o grevă de avertisment, angajații de pe calea ferată cerând salarii mai mari şi condiţii de lucru mai bune.

Protestul a avut loc între orele 07.00 şi 09.00, interval în care trenurile nu au circulat. Au fost oprite un număr de 266 de trenuri (de călători, private şi de marfă).

Trenurile care urmau să sosească sau să plece din Gara de Nord înregistrează sute de minute întârziere în urma grevei declanșate vineri dimineață de angajații de CFR. Cea mai mică întârziere a unor trenuri care urmau să sosească în Capitală este de 80 de minute, fiind trenuri aşteptate de la Piteşti, Braşov şi Craiova.

                                                                                                      Adina Silav