3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:46
No menu items!

Câinii fără stăpâni, “asistenți” pentru persoane cu dizabilități VIDEO

spot_img

caine persoane dizabilitati

Fundația “Vier Pfoten” a demarat, luni, campania “Maidanez de ajutor”, un experiment care încurajează antrenarea câinilor maidanezi pentru acțiuni de terapie asistată de animale pentru persoane cu dizabilități sau pentru bătrânii din cămine.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, campania va atrage atenția asupra potențialului câinilor maidanezi de a deveni „câini de asistență”, prieteni de nădejde pentru om la bine dar și la nevoie.

Protagonistul campaniei, Cătălin Cornea, este un dresor cu experiență care va recruta câini fără stăpân din adăposturile din București și va pregăti un „maidanez de ajutor” pentru un beneficiar al terapiei.

Campania ‘Maidanez de ajutor’ are patru etape principale. Protagonistul campaniei, Cătălin Cornea, va căuta pe străzile Bucureștiului și în adăposturi de căței, patrupede cu potențial de a deveni câini de asistență. După recrutare, urmează selecția „candidaților”, în urma căreia va fi ales „Maidanezul de ajutor” – cățelul care va deveni eroul principal al campaniei. În a treia etapă, acesta va fi urmărit într-o perioadă intensivă de antrenament și dresaj urmând ca, în final, patrupedul să fie oferit unei persoane cu dizabilități, căreia să-i poată oferi toată afecțiunea și sprijinul. Transformarea câinelui dintr-un vagabond într-un veritabil erou poate fi urmărită online pe pagina de Facebook a campaniei www.facebook.com/HingherulCelBun”, potrivit comunicatului citat.

„Câinii maidanezi au calități înnăscute de supraviețuitori. Aceste instincte care îi ajută să supraviețuiască vieții de pe stradă îi fac totodată să devină extrem de potriviți ca și câini de asistență pe lângă o persoană cu dizabilități, care are anumite nevoi locomotorii sau de altă natură fizică. Pentru că au trăit în condiții foarte dificile, câinii maidanezi sunt deosebit de adaptabili, receptivi și dezvoltă o prietenie autentică și profundă cu cei care le devin stăpâni. Ei pot deveni ‘maidanezi de ajutor’, lucru pe care ne propunem să-l demonstrăm în următoarele luni”, a declarat Cătălin Cornea.

Potrivit psihologilor implicați în monitorizarea terapiei cu câini maidanezi, acest model alternativ de tratament a avut rezultate extrem de benefice, chiar și în situații foarte grave. Copii cu diverse dizabilități sau afecțiuni precum sindromul Down, autism, retard sau probleme locomotorii au reușit să se conecteze la lumea exterioară, să devină mai sociabili și să acorde mai multă atenție lumii exterioare datorită terapiei cu animale.

 

D.M.