3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:48
No menu items!

Câinii fără stăpân nu mai pot fi uciși. Temporar

spot_img

Curtea de Apel București a suspendat normele de aplicare a legii pentru gestionarea câinilor fără stăpân

ASPA_hingheri

Curtea de Apel București a suspendat, în 20 iunie, normele de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân, în procesul deschis de organizația internațională Vier Pfoten.

Potrivit deciziei Curții de Apel București, Hotărârea de Guvern 1059/2013 pentru aplicarea legii de gestionare a câinilor fără stăpân 258/2013 este suspendată în întregime. Efectul imediat este acela că legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare și, drept consecință, nu mai există un cadrul legal pentru reglementarea capturării și uciderii câinilor fără stăpân.

Decizia Curții de a suspenda normele de aplicare reprezintă un semnal clar și independent că noua lege care permite uciderea câinilor nu funcționează. Suntem astfel și mai încrezători în obiectivul nostru de a determina o gestionare rațională, și nu emoțională, a situației câinilor fără stăpân. 62% dintre români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este deci timpul ca Guvernul să transforme dorința lor într-o lege nouă care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini

Gabriel Păun
director de campanii – VIER PFOTEN

Legea a intrat în vigoare în octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident în care un copil și-a pierdut viața după ce a fost atacat de câini. Normele de aplicare a legii au fost emise în decembrie 2013, iar masacrul a început în lunile ce au urmat. Până astăzi, mii de câini au fost uciși în mai multe orașe, inclusiv în București. VIER PFOTEN a început din ianuarie 2014 să critice normele de aplicare, argumentând că acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primează.

Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritățile locale puteau delega managementul câinilor fără stăpân unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese și deturnarea banilor publici. Un alt exemplu: accesul publicului în adăposturile publice era restricționat, fapt ce a descurajat semnificativ adopțiile și a stimulat abuzurile personalului din adăposturi

Gabriel Păun

Încă de la început, VIER PFOTEN a invitat Guvernul la dialog și a cerut să suspende aceste norme, însă cererea a fost inițial ignorată și apoi respinsă. Din acest motiv, în martie 2014, VIER PFOTEN a atacat Hotărârea de Guvern la Curtea de Apel din București.

VIER PFOTEN crede într-o soluție strategică pe termen lung de gestionare a problemei câinilor fără stăpân în România și în alte țări europene cu probleme similare. Este vorba de o abordare comună la nivel european, implementată prin planuri de acțiune la nivel național de către municipalități, stabilite și supervizate de Guvern, dezvoltate și susținute de veterinari și organizațiile de protecție a animalelor, totul bazat pe o înțelegere comună a relației dintre oameni și animale.

În ultimii ani, VIER PFOTEN și-a concentrat atenția și eforturile pentru a stopa reproducția câinilor – principala cauză a apariției animalelor fără stăpân. „Cu sprijinul financiar al donatorilor noștri am sterilizat peste 100.000 de câini în România. Organizația noastră își oferă în continuare sprijinul în această direcție, însă eforturile noastre se vor concretiza în străzi sigure și în asigurarea bunăstării animalelor doar atunci când vom avea la îndemână o lege rațională și sprijinul tuturor primăriilor”, a subliniat Gabriel Păun.

Olimpia Diaconiuc