1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 9:26
No menu items!

Cafeaua decofeinizată ar putea fi interzisă pentru că conține clorura de metilen care produce cancer

spot_img

Legiuitorii din California încearcă să impună interzicerea cafelei decofeinizate sau să oblige companiile să-și schimbe rețetele pentru a elimina o substanță legată de cancer. Majoritatea cafelelor decofeinizate sunt realizate cu clorura de metilen, găsită și în diluantul de vopsea, care este folosit pentru a îndepărta cafeina din boabele de cafea în timpul procesului de fabricație.

Atât Agenția de Protecție a Mediului (EPA), cât și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului au clasificat clorura de metilen drept un „probabil carcinogen”, după ce studiile au legat-o de apariția cancerelor în sânge, sân și alte părți ale corpului.

Dar, în conformitate cu noua legislație, depusă de membrul Adunării Democrate Eloise Reyes, statul ar interzice cafeaua decofeinizată produsă cu această substanță chimică – forțând producătorii să-și schimbe rețetele sau să se confrunte cu o amendă de 10.000 de dolari.

Aceasta vine după ce California a devenit primul stat din SUA care interzice patru substanțe chimice din bomboane asociate cu cancerul și hiperactivitatea la copii, scrie Dailymail.Producătorii de cafea insistă că substanța chimică este spălată din boabe după tratament, iar orice cantitate rămasă se evaporă când boabele sunt încălzite la 400°F (204°C) în timpul prăjirii.

10 din cele 25 de branduri de cafea decofeinizată testate conțineau substanț chimică

Cu toate acestea, teste efectuate de organizațiile de protecție a consumatorilor au arătat că acest lucru nu este adevărat și că totuși cantități mici rămân în cafeaua decofeinizată.

Grupul pentru Consum Clean Label Project a descoperit că 10 din cele 25 de branduri de cafea decofeinizată testate conțineau această substanță chimică în 2020, cu branduri precum Amazon Fresh și cel propriu al lui Kroger fiind cei mai mari vinovați.

Nivelurile erau reduse, cu niciuna care să depășească recomandarea maximă a FDA de 10 părți per milion, considerată sigură. Proiectul de lege din California – numit AB2066 – a fost introdus în adunare în luna trecută și va trebui să treacă printr-un vot înainte de a fi trimis unui comitet.

Va trebui, de asemenea, să treacă printr-un alt vot în Camera Reprezentanților, etapa comisiei și vot în Senat și să obțină semnătura guvernatorului Gavin Newsom înainte de a deveni lege.

Dacă intră în vigoare, proiectul de lege ar interzice cafelele decofeinizate produse cu această substanță chimică în stat până în 2027. Nu este clar dacă proiectul de lege ar interzice și vânzarea cafelei decofeinizate produse în afara metodei care a folosit clorura de metilen.Cu toate acestea, Asociația Națională a Cafelei a denumit-o o ‘interdicție a cafelei decofeinizate’.

CEO-ul său, Bill Murray, a declarat: ‘Interzicerea cafelei European Method decaf ar nega știința și ar afecta sănătatea americanilor. Greutatea copleșitoare a dovezi științifice independente arată că băutura decaf European Method este sigură și, în plus, consumul de cafea European Method, la fel ca orice cafea, este asociat cu un risc redus de multiple tipuri de cancer și alte beneficii semnificative pentru sănătate.

‘Decaf European Method este denumirea metodei de fabricare a cafelei decofeinizate care utilizează această substanță chimică. Aceasta reprezintă cea mai mare parte a cafelei decofeinizate.

Există și alte opțiuni disponibile, inclusiv cele care folosesc dioxid de carbon și apă, dar acestea sunt mai consumatoare de timp și mai scumpe. Estimările arată că aproximativ 10% din americani, adică 26 de milioane de persoane, beau zilnic cafea decofeinizată.

Orice interdicție ar crește prețurile pentru consumatori

California nu produce multă cafea decofeinizată, majoritatea aprovizionărilor din America provenind din Germania. Producătorii de cafea susțin că orice interdicție ar provoca o scădere a aprovizionărilor de cafea decofeinizată și ar crește prețurile pentru consumatori.

FDA ia în considerare și o petiție depusă de grupul de consumatori Environmental Defense Fund, care cere interzicerea utilizării clorurii de metilen în producerea cafelei decofeinizate. Uniunea Europeană și FDA permit în prezent fabricarea cafelei folosind clorura de metilen.Cu toate acestea, FDA afirmă că nivelurile sale nu pot depăși 10 părți per milion în produse.Nu există încă studii care să arate o legătură între cafeaua decofeinizată și efecte negative asupra sănătății, inclusiv cancerul.

Risc mai mare de cancer la ficat și plămâni

Cu toate acestea, studiile anterioare au avertizat că expunerea la clorura de metilen, chiar la niveluri reduse – deși mai mari decât cele din cafeaua decofeinizată – poate crește riscul de cancer. Studiile efectuate pe animale, raportate de EPA, au legat expunerea la această substanță de un risc mai mare de cancer la ficat și plămâni. O meta-analiză publicată în 2013, care a implicat peste 3.000 de adulți, a arătat că participanții aveau un risc mai mare de mielom multiplu, un tip de cancer sanguin.

Participanții erau adulți care produceau film foto – care conțineau substanța chimică – și erau expuși regulat la aproximativ 20-40 ppm prin inhalarea aerului contaminat. O altă meta-analiză în 2011 a indicat, de asemenea, o posibilă legătură între substanță chimică și cancerul cerebral, de sân și de ficat în grupul studiat.

O revizuire EPA în 2022 a avertizat, de asemenea, că substanța chimică ar putea provoca alte complicații, inclusiv probleme cu sistemul nervos și probleme de dezvoltare. Acest lucru se baza, în parte, pe un studiu la șoareci care a arătat că substanța chimică ar putea trece placenta și provoca probleme în dezvoltarea oaselor la animale.

CDC declară online: „Clorura de metilen este un lichid incolor care poate dăuna ochilor, pielii, ficatului și inimii. Expunerea poate cauza somnolență, amețeală, amorțeală și furnicături în membre și greață. Poate provoca cancer.” Ei spun că cei mai expuși la riscuri sunt lucrătorii expuși la vopsea, cei care lucrează în fabrici care fac curățare sau degresare metalică sau cei care lucrează în industria farmaceutică.

Cafeaua decofeinizată este preferată de mulți consumatori pentru șansa de a beneficia de unele dintre avantajele cafelei fără a suferi de stări de nervozitate sau de tulburări de somn cauzate de varianta cu cofeină.

Studiile anterioare au sugerat că acestea pot include un risc mai mic de deces prematur, consumul mai mare de antioxidanți și chiar un risc mai mic de cancer de colon. Studiile au legat, de asemenea, consumul de cafea de multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc mai mic de boli de inimă, ceea ce se crede că este legat de conținutul său de cafeină.

D.Constantin