31.900 de candidați susțin miercuri, 12 iulie, proba scrisă din cadrul examenului de titularizare, pentru ocuparea catedrelor didactice vacante/rezervate din învățământul preuniversitar, sesiunea 2023. Sunt disponibile 6.837 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată: 5.945 în mediul urban şi 1.342 în mediul rural.
Concursul de Titularizare 2023 constă într-o probă scrisă în baza programelor specifice și aprobate de Ministerul Educației, fără inspecția la clasă, care nu s-a mai putut susține, din cauza grevei din învățământ, la sfârșitul anului școlar.
Pentru a promova examenul de titularizare, candidații trebuie să obțină minimum nota 7, iar cei care candidează pentru suplinitori trebuie să promoveze cu cel puțin nota 5.
Cele mai căutate posturi sunt cele de educatoare/profesor pentru învăţământul preşcolar cu predare în limba română și posturile de educatoare/profesor pentru învățământul primar cu predare în limba română. Printre materiile predate în gimnaziuși liceu, preferatele candidaților înscriși la examenul de titularizare sunt educația fizică și sportul, limba și literatura română și limba și literatura engleză.
Potrivit Ministerului Educației, cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminatăvizează următoarele discipline/specializări:
- „Educatori/profesori pentru învăţământ preşcolar în limba română (1.154);
- Învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română (962);
- Profesori în centre și cabinete de asistență psihopedagogică (953);
- Educator puericultor (695).
Anul acesta, din numărul total de posturi, sunt titularizabile sub 1.000 de posturi pentru profesorii din centrele și cabinetele de asistență psihopedagogică, deși ministrul Ligia Deca anunța că vor fi 1.200 de astfel de posturi.
Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 18 iulie, iar după soluționarea contestațiilor, rezultatele finale vor fi aflate pe 26 iulie.
E. Stan