Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu intenționează să-și cadorisească constructorul preferat – Astaldi – cu o clădire de birouri de nouă etaje într-o zonă protejată a Bucureștiului, scrie b365.ro. Intenția municipalității, anunțată pe site-ul instituției, stârnește însă revolta reprezentanților societății civile și a asociațiilor de proprietari din zonă.
Concret, potrivit anunțului postat pe pmb.ro, Primăria Capitalei propune construcția unei clădiri de birouri în zona protejată Monnet din Sectorul 1, în beneficiul firmei Astalrom, deținută de compania italiană Astaldi. Astalrom dorește construcția unui centru de afaceri pe strada Maxim Gorki nr. 26-28. Proiectul prevede construcția unui centru de afaceri de 9 niveluri pe un teren de 656 de metri pătrați actualmente viran.
Pentru a da o aparență de legalitate „cadoului” oferit constructorului Astaldi, Primăria a inițiat un PUZ despre care susține că ar servi interesului public și dezvoltării zonei.
De la afișarea acestui proiect pe site-ul Primăriei până în prezent au fost înregistrate însă numeroase mesaje din partea bucureștenilor, toate fiind critici aduse oportunității construcției centrului de afaceri. Printre argumentele invocate se numără:
- faptul că nu există un interes public pentru care municipalitatea să inițieze PUZ-ul;
- faptul că zona va fi compromisă prin schimbarea funcțiunii dintr-una exclusiv rezidențială într-una de birouri, contrar prevederilor Planului Urbanistic General;
- faptul că zona se va aglomera prin traficul generat de apariția clădirii, care, în plus, nu ar avea suficiente locuri de parcare;
- faptul că mai multe reglementări urbanistice ar fi greșite în documentația prezentată.
Nicușor Dan: „Nenorocita de Primărie se înțelege cu privatul”
Legea urbanismului în vigoare permite municipalității să facă un PUZ prin care să facă astfel de derogări doar dacă acestea servesc interesului public sau dacă este vorba despre dezvoltarea industrială a zonei. Într-un astfel de caz însă, cum poate justifica municipalitatea interesul public? În acest caz, nenorocita de primărie se înțelege cu privatul care face PUZ-ul, apoi îl dă primăriei care-l prezintă. La fel s-a întâmplat și în cazul turnului ridicat în spatele British Council. Mai grav este faptul că nici Parchetul, nici poliția nu intervin
Nicușor Dan
președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”
Zeci de mesaje contra proiectului, pe site-ul PMB
Zeci de bucureșteni se opun acestui proiect și și-au exprimat nemulțumirea pe site-ul municipalității. Iată două dintre acestea:
Această iniţiativă a PMB de a demara un PUZ pe un teren aşa de mic ( 650 mp) nu poate fi justificată decât de un interes, că doar nu suntem copii să mai credem că PMB are timp de aşa ceva dacă nu există un INTERES. (…)brusc PMB împinge dezintersata un PUZ în Primăverii şi îi face treaba unui privat cu care ÎNTÂMPLĂTOR a avut şi are contracte comerciale de sute de milioane de Euro. (…)Noblesse oblige …….domnule Primar !!!
Ion Iliescu
(…) un astfel de demers este contrar interesului locuitorilor zonei şi interesului general, cu atât mai mult având în vedere lipsa unei analize a contextului social, cultural, istoric, urbanistic şi architectural al zonei, al unui studiu de specialitate şi a unei minime consultări prealabile
Dana Tomescu
locatară în zona protejată 57
Astaldi – constructorul preferat
Constructorul Astaldi SpA a derulat, în ultimii ani, contracte de sute de milioane de euro cu Primăria Capitalei, înscriindu-se pe primul loc în topul companiilor agreate de Sorin Oprescu. Astfel, Astaldi a realizat, singură sau în asociere cu alte companii, printre cele mai mari lucrări de construcție realizate după 1989, în București, precum Pasajul Basarab și National Arena. Aceleiași companii i-au fost atribuite însă și proiecte viitoare precum pasajul pietonal subteran din Piața Romană sau Penetrația Splai – Ciurel – A1. De asemenea, Astaldi face parte din concernul de firme care au fost alese, prin licitație, pentru construcția liniei de metrou Drumul Taberei – Universitate.
Raluca Dan