5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:24
No menu items!

CADOU DE LA „IEPURAȘUL” BOC. Primarul Clujului oferă monopol pe salubrizare pentru 40 de milioane de euro

spot_img

Emil Boc vrea să concesioneze serviciile de salubrizare și deszăpezire unei singure firme sau unei asocieri, pentru mimimum zece ani

Boc_SZ

La ințiativa primarului Emil Boc, începând de anul acesta, la Cluj-Napoca nu se vor mai organiza licitații pentru serviciile de măturare a străzilor, deszăpezire și înlăturare a gheții. Asta pentru că Primăria Cluj – Napoca vrea să concesioneze salubrizarea pentru o perioadă de minimum 10 ani. Contractul de concesiune în valoare de 40 de milioane de euro ar urma să fie atribuit pe 14 aprilie – a doua zi de Paști.

Astfel, potrivit unui anunț de intenție a acordării contractului de concesiune, publicat pe e-licitație.ro, firma sau asocierea declarată câștigătoare va primi aproximativ 140 milioane de lei, fără TVA (adică, aproape 40 de milioane de euro, inclusiv TVA), pentru salubrizarea orașului Cluj-Napoca. „Serviciile de salubrizare vor consta în măturat manual, întreținerea curățeniei, spălatul carosabilului și al trotuarelor, stropitul carosabilului, curățat manual rigole, măturat mecanizat, curățat manual al zăpezii și gheții, pluguit, combaterea poleiului, curățarea de zăpadă și transportat zăpadă”, după cum se precizează în anunț.

Comisia de licitație pentru concesionarea serviciilor de salubrizare este condusă de însuși primarul Emil Boc. Din comisie mai fac parte Virgil Poruțiu, Lucia Lupea, Ioan Bogdan, Adriana Măgurean, Marius Coros, Mariana Capotă, Mircea Abrudan, Mirela Marincean, Alexandru Moldovan și Ramona Gabor.

Conform studiului de oportunitate pentru delegarea serviciului public de salubrizare stradală și deszăpezire a municipiului Cluj-Napoca, contractul de concesiune va fi semnat pe o perioadă cuprinsă între 6 și 10 ani, „cu posibilitate de prelungire prin act adițional, doar o singură dată, pentru o perioadă ce nu poate depăși jumătate din durata inițială”.

Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 14 aprilie – a doua zi de Paști (zi de sărbătoare legală), licitația urmând să aibă loc în aceeași zi.

Rosal și Brantner – Vereș, firmele de casă ale Primăriei lui Boc, implicate în dosarul de corupție al lui Sorin Apostu

Firmele Rosal și Brantner-Vereș sunt clienții de casă ai Primăriei Cluj-Napoca de 10 ani, aceste societăți câștigând de fiecare dată contractele de salubrizare.

În prezent, conform site-ului primăriei Cluj Napoca, firmele Rosal și Brantner încasează 5,64 lei/lună de la fiecare persoană fizică, pentru ridicatul deșeurilor, respectiv, 16.92 lei/metru cub/lună – tarif pentru agenții economici.

În plus, directorul Rosal Cluj, Sergiu Hosu, a dat explicații procurorilor DNA în dosarul fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, în legătură cu o presupusă mită oferită acestuia din urmă în perioada în care acționar majoritar al Rosal era Silviu Prigoană (la acea dată deputat PDL). Fiul acestuia din urmă, Honorius Prigoană (PNL) este asociat în firma de salubrizare Rosal Grup SRL.

Patronul Brantner România, Călin Stoia, a fost arestat pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), tot în dosarul lui Apostu. Stoia a fost achitat în această cauză, fiind cercetat în continuare de DNA în alt dosar.

Plăți ilegale pentru Brantner-Vereș și la Dej

Numele companiei lui Călin Stoia este menționat și în ultimul raport al Curții de Conturi, pentru anul 2013. Potrivit raportului, Primăria Dej a plătit nejustificat 93.000 de lei companiei Brantner-Vereș, în schimbul unor servicii de salubrizare stradală.

Entitatea auditată (Primăria municipiului Dej – n.r.) a efectuat plata nejustificată din bugetul local a sumei de 93 mii lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de salubrizare stradală decontate către Compania de Salubritate Brantner – Vereş S.A Cluj – Napoca, la tarife superioare celor cuprinse în contractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului Dej, fiind calculate dobânzi legale penalizatoare în sumă de 9 mii lei

Curtea de Conturi a României
raport pentru 2013

Marilena Nedelcu
Ștefan Etveș