2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:55
No menu items!

Ca să atingă ținta de deficit propusă, Kelemen Hunor și Dan Barna susțin tăierile de la bugetari

spot_img

Vicepremierii Kelemen Hunor și Dan Barna s-au poziționat, miercuri, de partea premierului Florin Cîțu și susțin tăierea sporurilor bugetarilor și restructurări în administrație pentru a atinge ținta de deficit de 7%. 

Astfel, vicepremierul Dan Barna a declarat miercuri că nimeni nu este mulțumit de bugetul pe 2021, dar a subliniat că „este un buget de responsabilitate”. „Este un buget de care nimeni nu este mulțumit, dar este un buget de responsabilitate. Este un buget prin care România trebuie să se reașeze pe direcția de repornire economică”, a spus Dan Barna, întrebat dacă USR este mulțumit de buget.

Cât despre eliminarea unor sporuri nejustificate, vicepremierul USR-PLUS a precizat: „Discuția cu sporurile va fi și în Parlament. Evident că le-am verificat. Suntem cu toții de acord că sporul că lucrezi cu calculatorul ca și condiție vătămătoare este un spor care nu este justificat”.

La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor a venit cu detalii când a fost întrebat de sporurile considerate nejustificate. Întrebat miercuri dacă Guvernul ia în calcul modificarea sporurilor bugetarilor, Kelemen Hunor a spus că nu a văzut lista sporurilor bugetarilor publicate de fostul ministru al Muncii, dar Guvernul va face o analiză a tuturor sporurilor și o modificare a Legii salarizării.

„Până când nu vedem în Guvern și în coaliție mai multe, nu pot să vă spun. Există un risc de spor pentru muncă la calculator. Nu cred că este un spor care trebuie păstrat în continuare. Dacă în 2021 spui că este un risc să lucrezi la calculator, atunci aruncă și telefonul mobil la gunoi și să nu mai deschizi calculatorul. Nu poate exista un astfel de spor și am menționat unul singur”, a declarat vicepremierul.

Acesta a adăugat că veniturile nu vor fi modificate în acest an. În plus, Kelemen Hunor a anunțat că, pe parcursul anului, vor fi şi restructurări în administraţia centrală.

“Ţinta noastră este să avem un deficit de 7%, 7,1%, este o ţintă ambiţioasă, curajoasă şi în acest moment putem să ne încadrăm în această ţintă. Sigur, acest lucru înseamnă că vor fi mai puţine cheltuieli decât anul trecut. În ceea ce priveşte investiţiile, investiţiile mari, investiţii în domeniile esenţiale, infrastructură, în primul rând, economie, în al doilea rând, atragerea investitorilor sunt asigurate în 2021 şi din PNNR, multe domenii vor avea finanţarea necesară fiindcă e nevoie de o creştere economică, atât cât se poate în 2021 fiindcă de la 10% să cobori la 7,1% este un efort. Cam aştia sunt banii pe care îi putem distribui, cheltui în 2021 în aşa fel încât nici salariile, nici pensiile, dar nici investiţiile să nu fie oprite sau să nu aibă de suferit. Dacă am fi putut mai mult, s-ar fi făcut mai mult, Dar în acest moment acesta este bugetul şi aşa cum s-a repartizat nu este încă un proiect finalizat 100%, lucrurile stau bine şi sunt convins că în acest an putem dezvolta România”, a afirmat vicepremierul.
 
Întrebat ce măsuri vor fi luate pentru a ţine sub control deficitul, Kelemen Hunor a răspuns:
 
“În primul rând cheltuielile nu trebuie să fie mai mari decât putem să ne permitem. Şi am discutat în coaliţie, dar acest lucru sigur îl vom mai discuta în continuare când proiectul de lege ajunge în Parlament, să scoatem voucherele de vacanţă pentru 2021. Este o singură măsură care înseamnă peste un miliard şapte sute de milioane de lei. În acest moment, voucherele din 2020 şi o parte din 2019 sunt în buzunarele oamenilor, pot fi folosite în 2021. Am spus doar o singură măsură prin care putem reduce cheltuielile în 2021. Vor fi şi restructurări în administraţia centrală, vor fi măsuri pe parcursul anului”, a explicat Kelemen Hunor.
 
Raluca Dan