6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 1:26
No menu items!

Câștigul salarial mediu net a crescut în februarie cu 1 leu, dar n-a ținut pasul cu inflația

spot_img

Salariile compensatorii pentru persoanele disponibilizate ar putea fi tăiate

Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.626 de lei în luna februarie a acestui an, în creștere față de ianuarie cu 1 leu (0,1%), arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Calculat în raport cu inflația însă, câștigul salarial mediu net a scăzut cu 0,2%, la un indice de 99,8%. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (4.648 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (957 de lei).

”În luna februarie 2014, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri cât şi scăderi faţă de luna precedentă. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2014 din sectorul economic  s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanţe), sume din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte)”, se arată într-un comunicat al INS.

Astfel, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (32,7%) și în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apă (între 10,5% şi 12,5%).

În prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), creșterile au fost între 5% și 10%.

În activităţile de editare, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi de poştă şi de curier, fabricarea produselor textile câștigul salarial mediu net a crescut cu procente între 2% și 3,5%.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (cu 10,6%), în activităţi de servicii anexe extracţiei, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport (între 4,5% şi 7%) și în fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) – cu procente între 2,5% şi 4%.

Creșteri între 2% şi 2,5% s-au mai înregistrat în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia minereurilor metalifere.

În sectorul bugetar  s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: învăţământ (-1,2%) şi sănătate şi asistenţă socială (-0,5%). În administraţia publică câştigului salarial mediu net a fost cu 1 leu mai mic decât în luna ianuarie 2014.

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 103,6%.

C.C.