4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:07
No menu items!

Câștigul salarial a fost peste inflație în iulie. Câți bani a luat statul din veniturile medii!

spot_img

Câștigul salarial a fost peste inflație în iulie. Câți bani a luat statul din veniturile medii!

În luna iulie, câștigul salarial mediu net a fost de 1.635 de lei, în creștere față de iunie cu 29 de lei (+1,8%), fiind cu 2,1% peste rata lunară a inflației. În condițiile în care la câștigul salarial se adaugă primele, tichetele de masă și cadou, dar și creșterea legală a salariului minim pe economie până la 800 de lei, statul și-a oprit cel puțin 28% din veniturile salariale medii.

”Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.017 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (881 de lei)”, arată INS.

În luna iulie 2013, în majoritatea sectoarelor economiei , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna iunie 2013 ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou) și realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

”De asemenea, câştigul salarial mediu net a crescut în luna iulie 2013 ca urmare a aplicării prevederilor legale  pentru stabilirea salariului minim pe economie, la 800 lei/lună. Creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici”, mai arată INS.

După ce s-au adăugat toate stimulentele, s-a ajuns la un câștig salarial mediu nominal brut de 2.259 de lei, în creștere cu 1,8% față de luna anterioară.

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net, respectiv între 10% și 11%, s-au înregistrat în transporturi pe apă, extracția cărbunelui superior și inferior și în fabricarea altor mijloace de transport.

Creșteri între 7% și 9% s-au înregistrat în cercetare-dezvoltare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, colectarea şi epurarea apelor uzate, industria metalurgică, alte activităţi extractive, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, captarea, tratarea si distribuţia apei.

Un avans între 5% și 6,5% s-a înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, distribuţia apei, salubritate și gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii.

La polul opus, cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea băuturilor, de -12,4%. De asemenea, scăderi între 3% și 5% s-au înregistrat în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

O diminuare a câștigului salarial mediu net între 1% și 2,5% s-a înregistrat în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de editare, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie.

”În sectorul bugetar, s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie în sănătate şi asistenţă socială (-0,6%), respectiv în învăţământ (-4,9%) unde s-au înregistrat reduceri ale sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice şi s-au încheiat contractele pe perioadă determinată consecinţa începerii vacanţei şcolare”, mai arată INS.

În administraţia publică, câştigul salarial mediu net a crescut uşor în luna iulie faţă de luna iunie 2013, cu 1,3%, ca urmare a plăţii în avans a concediilor de odihnă.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele câştigului salarial real – calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi inflație –, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a fost de 100,7%.

Cosmina Croitoru