8.9 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 22:48
No menu items!

C.T. Popescu, despre presa românească. Anunțul către fanii săi

spot_img

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a făcut o scurtă radiografie a presei românești dinainte și după 1989, într-un interviu acordat adevarul.ro.

În opinia sa, cea mai bună perioadă a presei românești a fost 1996-2000, când, în ciuda interesului pentru bani, exista şi multă pasiune. A fost intervalul în care „ziarele se desprindeau de presa comunistă şi, în acelaşi timp, nu deveniseră suficient de capitaliste. Exista în aer satisfacţia de a face o emisiune bună, un reportaj bun, de a scrie un text despre care să discute lumea, exista această fierbere în legătură cu jurnalismul. Care s-a stins treptat după anul 2000, transformându-se într-o chestie rece, de prestare”, consideră jurnalistul.

După această perioadă, s-a lansat moda presei tabloide. Durumul a fost deschis de „Libertatea”. „Trustul Ringier, cel care a preluat „Libertatea“, a sesizat această dorinţă a „yuppies” (young urban professional), care sunt cei mai importanţi pentru publicitate, de a citi presă tabloidă şi nu presă quality. A sesizat asta un trust occidental, atenţie! De la presa occidentală care a venit în România să investească, nu am primit lumina marelui jurnalism occidental bazat pe deontologie. Nu, au venit nişte trusturi care erau chiar mai rapace decât astea româneşti. Nu veniseră să ne înveţe pe noi marele jurnalism, ci ca să scoată bani cu orice preţ. Deci presa a fost degradată şi de trusturile străine”, spune indignat C.T. Popescu.

În zilele noastre, revine, în opinia jurnalistului, în forme mult mai virulente decât în 1990, propaganda. Presa este confundată cu propaganda, este de părere Popescu. „Atunci, în ‘90, era foarte multă propagandă, dar era totuşi o propagandă ideologică. Fiecare ziar mare îşi alegea o anume orientare. “România liberă” era un ziar de dreapta, “Adevărul” era un ziar de stânga, „Dreptarea” era ziar de partid. Ziar de partid, vedeţi? A dispărut în toţi anii ăştia ideea de ziar de partid, care în ultimă instanţă era mai cinstită, dom’le. Oamenii îşi asumau, era organul Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat, susţinea ideologia partidului, era mai cinstit aşa. Eh, această propagandă mai transparentă care se făcea în 1990, iată că, după 25 de ani, se transformă într-o propagandă mascată, nici măcar mascată…”, consideră fostul redactor-șef al „Adevărul” și „Gândul”.

În privința planurilor de viitor, Cristian Tudor Popescu preferă rețeaua Facebook, însă despre un ziar nici nu vrea să mai audă. „Deocamdată scriu pe Facebook, n-am altă posibilitate. Există acest Facebook, unde audienţa e mare. Scriu acolo. O să văd… În orice caz, nu voi mai scrie la niciun ziar. Niciodată, ever! Am să scriu pe net. Poate am să fac un blog vreodată”, a spus jurnalistul.

Olimpia Diaconiuc