-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:53
No menu items!

Călin Popescu – Tăriceanu candidează la Președinție

spot_img

Tăriceanu a anunțat, vineri, într-o scrisoare adresată PNL, și crearea unui nou partid liberal în România

Tariceanu-1_SZ-500x297

Presedintele Senatului, Călin Popescu -Tăriceanu și-a anunțat, vineri, candidatura la prezidențiale și lansarea propriului partid, într-o scrisoare pe care le-a transmis-o foștilor colegi liberali.

În scrisoarea structurată pe patru puncte, Tăriceanu își exprimă regretul că nu-și poate face auzit mesajul în cadrul Congresului PNL, din postura de candidat la șefia partidului și de pretendent la o candidatură la prezidențiale.

Redăm integral scrisoarea lui Călin Popescu – Tăriceanu:

Dragi prieteni şi colegi liberali,

 Aș fi preferat să vă adresez acest mesaj ca participant la Congresul PNL, în calitate de delegat, în calitate de candidat la președinția partidului, aflat pe lista celor care solicită onoarea de a reprezenta PNL la alegerile prezidențiale din noiembrie. Acest lucru nu a fost posibil, deoarece conducerea demisionară a partidului a invocat diverse pretexte, când în realitate ea a dorit eliminarea candidaturii mele, evitarea unei dezbateri reale şi a unei competiții reale, a dorit un Congres formal, prin intermediul căruia să-și păstreze funcțiile de conducere și să impună partidului o direcție politică falimentară, dictată de interese personale și exterioare partidului, ceea ce va duce PNL pe același drum cu PNȚCD. Veţi avea un Congres la care nu veţi dezbate nicio idee, niciun proiect. Dar veţi avea „alegeri”. Acesta nu este un congres al unui partid democratic, liberal, un congres ce ar trebui să fie caracterizat prin dezbateri vii şi libere, ci mai degrabă o caricatură.

Fiindcă nu a fost posibil să mă aflu alături de dumneavoastră în aceste momente în care se vor lua decizii cruciale pentru PNL, am apelat la această modalitate pentru a vă transmite ceea ce aș fi spus la Congres, dacă eram prezent.

  1. Proiectul de fuziune dintre PNL și PDL trebuie respins de Congres.

Vă pregătiţi de o fuziune cu PDL, care aduce după sine o consecinţă gravă: valorile, ideile şi principiile liberale întruchipate până acum de PNL nu vor mai fi reprezentate în România, urmând ca partidul rezultat din proiectata fuziune să capete o nouă identitate ideologică, proprie familiei politice populare. E trist şi ruşinos pentru că trădaţi ideologic, dar vă trădaţi şi propriul electorat. Vă reamintesc că la ultimele alegeri peste 800.000 de alegători au votat „liberal”. Dacă ar fi vrut să voteze „popular” aveau la dispoziţie cel puţin patru alte partide: PDL, PMP, FC şi PNŢCD, dar n-au făcut-o. Aveţi o obligaţie și o responsabilitate faţă de cetăţenii care v-au acordat încrederea, fie că vă pasă sau nu. Se pare că nu. Şi greşiţi.

Mai mult de atât, fuziunea cu PDL, dacă va fi desăvârșită, este o greșeală capitală, prin care va fi înlocuită identitatea PNL cu filozofia politică băsistă, indiferent de titulatura pe care o va avea viitorul partid, transformându-l în partidul lui Traian Băsescu. În ciuda eforturilor propagandistice vizibile pe care le fac conducerile celor două partide cu scopul de a deghiza adevărul, PDL a fost și a rămas în sfera de influență activă a lui Traian Băsescu, prin intermediul unor influenți camarazi mai vechi sau mai noi ai săi. Păstrarea numelui PNL pentru viitoarea construcție politică va fi prezentată ca o mare victorie a liberalilor și ca o mare concesie făcută de PDL. În realitate, o parte însemnată a actualei conduceri a PDL, dar și unii dintre membrii săi, persoane publice compromise și respinse de electorat, își vor găsi adăpost și camuflaj în PNL, în istoria sa de 139 de ani, în prestigiul său incontestabil, încercând astfel să-și facă uitate păcatele trecutului. Atitudinea pro-Băsescu afișată public fără echivoc de conducerea PDL, PMP și Forța Civică în legătură cu scandalul Băsescu – clanul Bercea, ar trebui să fie pentru dumneavoastră, stimați prieteni liberali, nu doar un serios semnal de alarmă, ci și un indiciu convingător privitor la filosofia și mentalitatea pe care o va promova viitoarea construcție în care cele trei partide vor fi preponderente ca număr și influență. Chiar și prim-vicepreședintele demisionar al PNL, Klaus Iohannis, a avut o atitudine ambiguă și oscilantă față de scandalul Băsescu – clanul Bercea. E foarte posibil ca, după ce va obține președinția PNL, ambiguitatea domnului Iohannis să dispară, pentru a fi înlocuită de o poziție pro-Băsescu fără echivoc. Dacă nu veți opri acum fuziunea, mai târziu, când veți realiza eroarea pe cale să se producă azi, vor apărea mari dificultăți juridice și de imagine în recuperarea patrimoniului material și ideatic al PNL, a identității și prestigiului său. În 2012, electoratul ne-a mandatat să luptăm cu regimul Băsescu, să-l eliminăm din viața politică, nu să-l perpetuăm prin manevre dirijate de la Cotroceni. Îndeplinirea obligațiilor pe care ni le-am asumat în fața cetăţenilor este mai presus de interesele personale meschine manifestate și prin intermediul acestui proiect de către conducerea demisionară a PNL.

  1. După propusa fuziune, viitorul partid va fi dominat de camarazii lui Traian Băsescu

Congresul PNL din 28 iunie va alege nu mai puțin de 31 de vicepreședinți ai partidului. În ciuda faptului că delegații la Congres au fost selectați cu mare atenție, pentru a fi evitată orice opoziție, alegerea unui număr atât de mare de vicepreședinți ai PNL este în realitate o capcană menită să atenueze eventualele critici la Congres și să genereze un vot majoritar pe temele care ar putea naște controverse. La scurt timp după aceea, va urma Congresul noului partid născut din fuziune, despre care bănuim că nu va avea 62 de vicepreședinți. Din istoria recentă, putem anticipa că Traian Băsescu își va impune oamenii săi în conducerea executivă a viitorului partid cu metodele cu care ne-a obișnuit: dosare, șantaje, amenințări, „execuții” publice prin intermediul presei aservite etc. Repet: când vă veţi da seama, stimați prieteni liberali, de eroarea pe cale să se producă azi, vă va fi foarte greu să vă întoarceți la statutul actual al PNL. Deci greşiţi din nou.

  1. Congresul PNL premiază insuccesul și deresponsabilizează conducerea politică.

Dl Iohannis a fost, spre onoarea sa ca politician, primul membru al conducerii actualmente demisionare care și-a recunoscut responsabilitatea și incompetența ce au dus la scorul nesatisfăcător obținut de PNL la europarlamentare. Evoluția sa ulterioară a contrazis total gestul inițial, noi aflându-ne acum în fața eventualității hilare de a premia insuccesul, de a încuraja și promova incapacitatea și incompetența politică la nivelul cel mai înalt în partid. Alegerea în fruntea partidului a dlui Iohannis ar constitui o deresponsabilizare a actului de conducere politică. Fie că duce partidul spre victorie, fie că-l duce spre dezastru, prezidiul rămâne același, cu excepţia unei permutări de scaune. Nu credem că mai există în lumea civilizată o asemenea abordare. Dacă gestul demisiei de onoare făcut de dl Iohannis imediat după alegeri era unul sincer și nu ipocrit, domnia sa ar fi trebuit să fie consecvent cu sine însuși. Pentru ce au mai demisionat cei vinovați de eșecul la europarlamentare, dacă aceleași personaje vor conduce destinele partidului spre noi înfrângeri? Nemaivorbind de sistemul de derogare de vechime pentru candidatura la preşedinţia PNL, care este unul clar demobilizator pentru cei care au făcut eforturi şi s-au dedicat de peste 20 de ani acestui partid. Probabil asta prevede planul conceput în laboratoarele Cotrocenilor, fără ca cineva să se mai gândească la electoratul nostru sau la prestigiul și istoria PNL. Şi iar greşiţi.

  1. Grupul de europarlamentari ai PNL trebuie să revină în Grupul ALDE

PNL și-a construit de-a lungul istoriei sale prestigiul intern și internațional prin consecvenţă și respect față de parteneri și aliați. Trecerea peste noapte dintr-o grup al Parlamentului European în altul, în mod nestatutar, de către conducerea demisionară, fără o dezbatere temeinică, fără o motivație puternică, este un argument în plus că PNL, chiar și înainte de fuziunea cu PDL, a adoptat deja mentalitatea și stilul incorect de a face politică, specific lui Traian Băsescu, același care a mutat rapid partidul său, fără prea multe explicații, de la socialiști la populari. Știm cu toții că grupul PPE l-a ajutat în mod consistent pe Traian Băsescu să scape de demisia pe care o ceruseră 7,4 milioane de români în 2012. Am putea aprecia că Traian Băsescu și-a plătit susținerea de care s-a bucurat în 2012 din partea PPE, prin afilierea europarlamentarilor liberali la grupul PPE. Din contră, grupul ALDE, cel care a fost alături de majoritatea românilor înainte și după Referendumul pentru demiterea lui Băsescu, este contrariat și nu înţelege cum a fost posibilă trădarea hotărâtă de conducerea demisionară a PNL. Am spus public și repet: nu sunt de acord cu această schimbare nefirească de afiliere, nu-i înțeleg miza și nu cred că am da dovadă de corectitudine și de fair-play în relația cu partenerii noștri de doctrină din Europa. Credibilitatea noastră și seriozitatea noastră ca partid, ca partener va fi afectată negativ pe termen lung dacă PNL nu revine asupra acestei decizii. N-ar trebui să greşiţi.

 Din păcate, Congresul PNL a fost pregătit cu multă atenție de conducerea demisionară, iar delegații au fost aleși cu grijă pentru evitarea oricărei tentative de opoziție în cadrul lucrărilor sale. În această situație, toate speranțele mele într-o dezbatere reală a problemelor pe care le-am menționat aici și a unor decizii în consecință sunt aproape nule.

În calitatea mea de vechi liberal, de participant direct la renașterea liberalismului în România imediat după Revoluție și de om politic care a reprezentat cu onoare și a făcut cinste PNL în funcțiile publice deținute, am hotărât împreună cu colegii mei din Grupul de Inițiativă pentru Păstrarea Identității Liberale următoarele:

1. Vom iniția imediat toate procedurile necesare înființării legale a unui nou partid liberal, inclusiv strângerea de semnături și adeziuni. Noi vom ţine vie flacăra liberalismului în România.

2. Simultan, vom iniția acțiunea de strângere a semnăturilor necesare înscrierii legale a candidaturii la președinția României a subsemnatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Călin Popescu – Tăriceanu

R.D.