6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:06
No menu items!

Băsescu continuă ofensiva diplomatică: joi se vede cu Van Rompuy

spot_img

 rompuy

Președintele Traian Băsescu se va întâni cu Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, joi 16 ianuarie, potrivit calendarului oficial al oficialului de la Bruxelles, publicat vineri după-amiază. Până vineri seară, pe agenda oficială a Administrației Prezidențiale nu figura această întâlnire.

Pe agenda lui Van Rompuy se arată doar că întânirea va avea loc la orele 11.15, fiind precedată de cinci minute pentru oportunități foto. În lipsa altei precizări, este evident că întâlnirea va avea loc la Bruxelles.

Vizita lui Băsescu la Bruxelles va avea loc la mai puțin de o săptămână de la vizita la București a Victoriei Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA, indicând o nouă ofensivă diplomatică pentru câștigarea sprijinului internațional pentru bătăliile politice din 2014.

Herman Van Rompuy este un politician belgian care a făcut carieră în partidul creștin-democrat CVP, fiind și prim-ministru în perioada 2008-2009.

Prin afilierea politică, Van Rompuy și Băsescu sunt colegi în Partidul Popular European (PPE). Diferența este de vechime: Van Rompuy era în 1973 lider al organizației de tineret a CVP, iar Băsescu a reușit doar în 2006 să scoată PD din Internaționala Socialistă, în favoarea PPE.

În vara anului 2012, când demiterea președintelui Băsescu a fost supusă unui referendum, Van Rompuy s-a arătat foarte îngrijorat de criza politică din România, referindu-se la statul de drept și la independența sistemului judiciar.

Van Rompuy este președinte al Consiliului European din decembrie 2009, când a fost înființată această funcție, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. În iunie 2012, a fost ales pentru un al doilea mandat, care se va încheia în noiembrie 2014, aproape simultan cu cel al președintelul Băsescu.

Consiliul European este unul dintre pilonii Uniunii Europene, este constituit din liderii celor 28 de state și are rolul de a defini direcțiile generale și prioritățile UE.

Din punct de vedere tehnic, cele mai importante elemente de discuție cu partenerii strategici ai României sunt încercările Parlamentului de la București de a promova o lege a grațierii și amnistiei și de a modifica unele prevederi penale referitoare la conflictul de interese și la corupție.

 Vlad Bârleanu