Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, aproape 20 de persoane venite din Africa sunt, în prezent, sub monitorizare
Persoanele care vin în România din zonele africane afectate de Ebola sunt luate în evidenţă de autorităţi la intrarea în ţară, iar direcţiile de sănătate publică le monitorizează starea de sănătate timp de până la 21 de zile, a declarat, marţi, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Li se verifică temperatura şi sunt monitorizaţi 21 de zile. (…) Toţi cei care au intrat în România până acum (veniţi din Africa – n.r.) sunt monitorizaţi de DPS, starea de sănătate fiindu-le evaluată la fiecare două zile.
Nicolae Bănicioiu
ministrul sănătății
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, aproape 20 de persoane venite din Africa sunt, în prezent, sub monitorizare.
Şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, Victor Olsavsky, a precizat că autorităţile române s-au angajat să monitorizeze starea de sănătate a cetăţenilor români care călătoresc într-o zonă din Africa afectată de Ebola sau care lucrează acolo şi vin periodic acasă, pentru a putea fi surprinsă o eventuală îmbolnăvire.
Un pacient cu Ebola nu este contagios în perioada de incubaţie, este contagios abia în momentul în care dezvoltă simptome. Cel mai important este faptul că acei cetăţeni români ştiu despre ce este vorba şi este atât în interesul lor, cât şi în interesul familiei lor ca să se supună acestei monitorizări. Monitorizarea constă în câteva lucruri simple: verificarea stării de sănătate şi a temperaturii şi este efectuată de către direcţiile de sănătate publică. Autorităţile române sunt înştiinţate de către firmele care au lucrători români în Africa, dar şi de către angajaţii care revin în ţară, ei aflând deja despre această procedură. Practic, prin intermediul nostru, dar şi prin intermediul ministerului Afacerilor Externe, ei au fost informaţi despre existenţa acestei proceduri.
Victor Olsavsky
Şeful Biroului OMS în România
El a mai explicat că oamenii trebuie să ştie că dacă nu au venit în contact cu persoană infectată cu Ebola nu au cum să se infecteze.
„Aceasta este principala idee: nu se transmite pe calea aerului, se transmite prin contact direct cu persoana, prin secreţiile, prin fluidele pe care corpul le secretă: transpiraţie, vomă, salivă, fecale, urină, sânge şi care ajung pe tegumentul omului sănătos. Care este probabilitate ca un cetăţean român, care nu este medic sau asistent, să vină în contact cu aşa ceva? Este foarte mică, dar obligaţia noastră este să îi informăm că există această problemă„, a mai spus Victor Olsavsky.
D.M.