11 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 20:46
No menu items!

Băncile miros potențialul agriculturii și creează oferte de creditare pentru fermieri

spot_img

agricultori

Creșterea în valoare a producției agricole din România, dar și liberalizarea pieței terenurilor agricole din ianuarie 2014, sunt principalele argumente pentru unele bănci comerciale să își focuseze activitatea de creditare pe fermieri. BCR, de pildă, prin divizia sa de leasing, a creat oferta INDAGRA 2013, prin care oferă finanțare pentru achiziția de utilaje agricole.

”Agricultura incită tot mai mult interesul investitorilor și al finanțatorilor. Iar sectorul de leasing de echipamente agricole este cel mai sigur, din punctul de vedere al finanțării. Asta fiindcă riscul de neplată este scăzut, mai ales că agricultura a performat inclusiv în perioada de recesiune. Există un mare potențial de retehnologizare a agriculturii”, a declarat Anca Mitroi, director adjunct BCR Leasing.

Astfel, în perioada 30 octombrie – 31 decembrie 2013, fermierii pot obține destul de rapid finanțare pentru echipamente și utilaje agricole noi, plătind un avans care pleacă de la 10%, la un cost DAE de aproximativ 8% pe an la lei și 6% la euro. Nu sunt necesare garanții suplimentare.

Potrivit reprezentanților BCR, banca nu a fost nevoită să recupereze niciun utilaj agricol finanțat în utlimii ani, găsind alte soluții în caz de dificultate la plata ratelor, cum ar fi refinanțările. Plata ratelor se poate face lunar, trimestrial, semestrial, sezonier și chiar anual, în funcție de termenele la care clientul încasează banii pe recoltă.

Pentru un leasing financiar pot opta și cei care vor să cumpere utilaje agricole second hand, fie că sunt tractoare sau remorci, fie că sunt sisteme de irigații.

Potrivit analiștilor BCR, valoarea producției agricole din România va crește cu aproximativ 13 miliarde de lei în acest an, în condițiile în care vremea favorabilă a susținut producția vegetală. ”O parte din acești bani ar trebui să meargă spre investiții în utilaje și echipamente de irigații, care lipsesc din dotarea fermelor românești”, crede analistul șef al BCR, Eugen Sincu.

Economistul spune că performanța foarte bună a agriculturii din acest an poate atrage atenția investitorilor străini după liberalizarea pieței terenurilor agricole în ianuarie 2014. ”La un nivel de 80 de miliarde de lei pe an, agricultura românească este o afacere suficient de mare pentru a fi vizibilă pentru orice investitor, iar creșterea populației pe glob o poate face extrem de profitabilă”, mai spune Sincu.

România atrăsese, până la finalul anului 2012, investiții străine directe de 1,4 miliarde de euro nîn agricultură, silvicultură și pescuit, fiind un campion regional în acest sens. Pe de altă parte, ISDîn industria alimentară erau de numai 2,2 miliarde de euro la finalul lui 2012, de peste 4 ori mai mici decât cele atrase de Polonia.

Cosmina Croitoru