Pentru a debloca plata burselor pentru elevii din liceele militare, Ministerul Educației vrea să modifice prevederile art. 42 din legea învățământului preuniversitar, iar finanțarea burselor ar fi urma să fie asigurată de Ministerul Apărării Naţionale, conform unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică, potrivit Edupedu.
Peste 1.000 de elevi din colegiile militare nu și-au primit bursele în anul școlar 2023-2024, pentru că Ministerul Educației a întârziat plata lor, iar Ministerul Apărării Naționale nu a mai avut bază legală pentru a finanța bursele, care se asigură prin finanțare specială din bugetul Ministerului Educației, conform legii învățământului preuniversitar.
MApN a adresat o scrisoare oficială Ministerului Educației, în decembrie 2023, prin care „a solicitat clarificări pentru deblocarea cu celeritate a situației, fie prin deblocarea fondurilor de către M. Ed., fie prin crearea cadrului legal pentru acordarea burselor pentru elevii din colegiile militare naționale de către MApN”.
Pentru a debloca plata burselor pentru elevii din liceele militare, soluția Ministerului Educației este ca Ministerul Apărării Naționale să asigure finanțarea lor.
Astfel, se propune modificarea prevederilor art. 42 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care va avea următorul cuprins :
„Art. 42 Finanțarea de bază, complementară și specială, precum și cheltuielile de instruire și întreținere a elevilor din învățământul preuniversitar din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, inclusiv pentru anul școlar 2023-2024, sunt asigurate de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției și alte instituții cu atribuții în domeniile apărării, informațiilor, ordinii publice și securității naționale, din fondurile alocate din bugetul de stat.”
Aproximativ 3.900 de elevi erau înscriși în anul școlar trecut (2022-2023) în cele cinci colegii militare din țară și în școlile militare de maiștri militari și subofițeri, potrivit datelor anunțate de MApN la începutul lunii septembrie 2022.
Potrivit regulilor de acordare a burselor școlare în anul școlar 2023-2024, care prevăd că primii 30% elevi dintr-o clasă ordonați după media generală de anul școlar trecut obțin o bursă de merit lunară, ar fi vorba de circa 1.000 de elevi vizați de blocajul burselor din prezent, fără a-i pune la socoteală pe cei care beneficiază de burse sociale sau de excelență olimpică.
Există 5 colegii naționale militare în România. Aproape 1.000 de elevi în total sunt admiși anual în acestea în clasa a IX-a. Este vorba despre:
- Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza;
- Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia;
- Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;
- Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova;
- Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Constanța
D.Constantin