-0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025 - 2:23
No menu items!

Bursele chineze, cel mai puternic picaj din ultimii trei ani. Ce înseamnă crahul pentru economia mondială

spot_img

Bursele chineze se confruntă cu un picaj accelerat, stârnind îngrijorări în rândul investitorilor la nivel global. Declinul vine în urma unui an 2023 plin de provocări, iar indicele Hang Seng a închis ședința de tranzacționare la cel mai scăzut nivel din octombrie 2022 încoace. Indicele Shanghai Composite din China continentală se confruntă, de asemenea, cu cea mai mare scădere zilnică din aprilie 2022 până în prezent.

Prăbușirea pieței bursiere chineze a fost atribuită unor factori diverși, inclusiv o criză imobiliară cu care Beijingul se luptă deja de ani buni, dar și cea mai mică creștere economică din ultimele decenii și o reprimare guvernamentală a anumitor sectoare de business. În ultimele 12 luni, valoarea indicelui de referință al Chinei, CSI 300 (care reflectă evoluția cotațiilor acțiunilor tranzacționate pe bursele Shanghai Stock Exchange și Shenzen Stock Exchange) s-a prăbușit cu 23%, marcând cel mai prost început de an de la prăbușirea pieței din 2015.

Ken Cheung, strategul șef al departamentului asiatic de schimb valutar al Mizuho Bank, a subliniat poziția prudentă a investitorilor străini, afirmând că aceștia „își reduc expunerea la risc” față de China din cauza „așteptărilor pesimiste” privind condițiile de afaceri din țară, transmit jurnaliștii CNN.  Lipsa unor măsuri eficiente din partea guvernului chinez pentru a aborda turbulențele imobiliare și pentru a stimula redresarea economică a intensificat și mai mult îngrijorările investitorilor.

Criza economică din China: Decizii politice dezamăgitoare

„În loc ca consumatorii să iasă din restricțiile COVID cheltuind, așa cum s-a întâmplat în Statele Unite, piața imobiliară din China a început să se prăbușească… (și oamenii) au încetat să mai cheltuiască. China reprezintă aproximativ 30% din producția globală de producție; contribuie cu aproximativ 22% din creșterea PIB-ului global; oamenii ar trebui să vrea să investească acolo, dar, în schimb, se îndepărtează rapid”, explică situația Diana Rulke, profesor în cadrul Școlii de Afaceri Tepper, Universitatea Carnegie-Mellon.

Investitorii au fost dezamăgiți de faptul că banca centrală a Chinei a ales să mențină stabilă rata de referință pentru împrumuturi. O reducere a ratei ar fi putut scădea costurile de împrumut, ceea ce ar fi putut stimula activitatea economică. Această decizie, coroborată cu absența unor noi măsuri guvernamentale de stimulare menționate în discursul recent al premierului Li Qiang la Forumul Economic Mondial, a contribuit la reticența investitorilor.

Brian Martin și Daniel Hynes, analiști la ANZ Research, au notat într-o notă de cercetare că discursul premierului Li a „stins” așteptările privind măsuri suplimentare de sprijin. Aceștia au evidențiat accentul pus de Li pe atingerea unui obiectiv de creștere de 5% fără a recurge la stimulente masive, ceea ce fusese anticipat de unii investitori.

Îmbătrânirea populației și provocările economice

Datele demografice recente care relevă îmbătrânirea și reducerea populației Chinei au contribuit la neliniștile investitorilor. Rata de creștere economică, de 5,2% în 2023, deși a depășit proiecțiile guvernului, marchează totuși una dintre cele mai slabe performanțe ale țării din ultimele trei decenii. Fondul Monetar Internațional preconizează o nouă încetinire a creșterii economice în acest an, la 4,2%.

În încercarea de a-i liniști pe investitorii internaționali, premierul Li a evidențiat China ca fiind mai degrabă o oportunitate decât un risc, angajându-se să creeze un mediu de „clasă mondială” pentru companiile străine. Cu toate acestea, scepticismul persistă în rândul investitorilor, care rămân îngrijorați de navigarea într-un peisaj financiar imprevizibil și autoritar.

Eforturile guvernului și „anemia” investitorilor

Ca răspuns la provocările economice, Beijingul a emis obligațiuni guvernamentale în valoare de 137 de miliarde de dolari pentru a finanța proiecte de infrastructură, iar fondul suveran de investiții al Chinei a cumpărat acțiuni pentru a susține piața bursieră. În ciuda acestor eforturi, investitorii „anemici” se confruntă cu date economice dezamăgitoare, inclusiv cu criza imobiliară în curs de desfășurare și cu o scădere rapidă a populației.

Stephen Innes, managing partner al SPI Asset Management, a avertizat investitorii cu privire la riscurile asociate cu situația actuală din China. Într-o notă, el a subliniat necesitatea de a înțelege riscurile, considerând procesul de investiții mai degrabă un joc de noroc decât un proces decizional informat.

Ce spun investitorii despre căderea burselor chineze

„Până când nu va exista o criză mai mare, guvernul chinez ar putea continua să arunce un fel de căni de apă pe foc în loc să facă ceva semnificativ, ceea ce probabil trebuie să facă. Există un anumit grad de capitulare… în acest stadiu, piețele nu sunt conduse neapărat de foi de calcul și calcule, ci mai mult de emoții și poate de chestiuni tehnice”, explică pentru Reuters Derrick Irwin, manager de portofoliu pentru piețele emergente în cadrul fondului de investiții Allspring. 

„La conferința privind activitatea financiară, care a avut loc săptămâna trecută, factorii de decizie politică au ieșit de acolo cu un accent reînnoit pe reglementarea sectorului financiar și pe campania anticorupție în curs de desfășurare, reorientând-o către sectorul financiar.
Din perspectiva unui investitor chinez, motivul pentru care acest lucru contează este dublu: În primul rând, este un alt sector major care va fi inspectat cu o abordare de reglementare cu mână forte. Iar a doua chestiune este că ai nevoie de sectorul financiar atunci când sectorul privat se dezangajează. Aveți nevoie ca băncile să vrea să acorde împrumuturi… mai mult decât în orice alt moment. În calitate de investitor chinez, (de asemenea) stai acolo și îți spui: „«Stai puțin, dacă (banca centrală nu este) dispusă să reducă 25 de puncte de bază, suntem cu adevărat departe de orice fel de bazooka … nu sunt dispuși nici măcar să tragă cu un pistol cu ap㻄, spune Markp Papic, strateg-șef în cadrul fondului de investiții Clockwater Group. 

„Am vândut toate plasamentele pe China în octombrie. Am sperat că vor apărea mai multe stimulente ciclice. Când a devenit clar că acest lucru nu se va întâmpla, concluzia a fost că China era pregătită să se angajeze în restructurarea sectorului său imobiliar, ceea ce înseamnă că va fi un fel de proces destul de prelungit. În ultimii 30 de ani, povestea Chinei a fost: China crește rapid, China devine centrul de producție al lumii – deci ar trebui să dețineți pur și simplu orice plasamente pe China, pentru că economia merge foarte bine. Acum, povestea Chinei este că există unele sectoare care vor avea o perioadă foarte grea. Așa că trebuie să fiți mai selectivi în ceea ce privește companiile pe care le cumpărați”, spune Normal Villamin, strateg-șef al grupului UBP. 

Elena Cristea