2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:16
No menu items!

Bursa de energie OPCOM a fost amendată de Comisia Europeană cu 1 mil. € pentru comportament abuziv

spot_img

 

foto: capital.ro
foto: capital.ro

Comisia Europeană a aplicat o amendă de peste 1 milion de euro societății OPCOM SA pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața românească a facilitării tranzacțiilor de energie electrică pe piața spot, încălcând normele UE în materie de concurență, potrivit unui comunicat de la Bruxelles.

Comisia a constatat că, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comercianții de energie electrică din afara României cu sediul în UE, prin refuzul de a accepta comercianți înregistrați în alte state membre.

OPCOM administrează singura bursă de energie electrică din România. Bursele de energie sunt piețe organizate de tranzacționare a energiei electrice, indispensabile pentru funcționarea eficientă a piețelor de energie electrică în interesul consumatorilor. Tranzacționarea spot înseamnă tranzacționarea pe termen scurt (de exemplu, în aceeași zi sau pentru ziua următoare), se arată în documentul citat.

Joaquin Almunia, vicepreședintele CE și comisar pentru Concurență, a declarat că OPCOM, prin comportamentul abuziv, a împiedicat comercianții din UE să participe pe piețele spot din cadrul bursei de energie electrică din România, ceea ce constituie o încălcare a normelor UE.

”Barierele naționale de acest tip nu numai că împiedică finalizarea unei piețe unice a energiei, ci împiedică și dezvoltarea de piețe eficiente, lichide”, a afirmat Almunia.

Între 2008 și 2013, OPCOM a impus ca membrii piețelor spot de energie electrică să se înregistreze în scopuri de TVA în România, refuzând să accepte comercianții care erau deja înregistrați în scopuri de TVA în alte state membre ale UE.

Prin urmare, comercianții din UE nu puteau intra pe piața angro de energie electrică din România decât prin înființarea unui sediu permanent în România, ceea ce presupune costuri suplimentare și dezavantaje organizatorice pentru comercianții din UE în comparație cu cei din România. Discriminarea pe motive de naționalitate sau loc de stabilire contravine principiilor de bază ale pieței unice.

Bursele de energie joacă un rol important în furnizarea de informații publice privind prețurile. Acest lucru este esențial pentru a avea prețuri transparente și fiabile la energia electrică pe piețele angro și cu amănuntul. Cerința OPCOM privind înregistrarea în scopuri de TVA a creat o barieră artificială la intrarea pe piață pentru comercianții din UE și, în consecință, a redus lichiditatea pe piața angro a energiei electrice, conform deciziei Comisiei.

În cadrul burselor de energie de pe piețele comparabile, peste 50% dintre participanți sunt comercianți din UE care nu sunt înregistrați în scopuri de TVA la nivel local.

Comisia afirmă că și compania Transelectrica SA, operatorul de transport și de sistem din România și societatea-mamă a OPCOM, este răspunzătoare de această situație. Transelctrica și OPCOM trebuie să plătească în solidar 1.031.000 de euro. Investigația a început în decembrie 2012.

Vlad Bârleanu