Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 25 martie Buna Vestire sau Blagoveștenia, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului
Pe 25 martie, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveștenia – prima sărbătoare confirmată în documente -, cinstind ziua în care Fecioara Maria este înștiințată de Arhanghelul Gabriel că-l va naște pe Domnul Iisus.
În calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută şi sub numele de Ziua Cucului, pentru că se spune că în această zi cucului i se dezleagă limba și începe din nou să cânte. Conform credinţelor populare, cucul cântă până la Sânziene (24 iunie) sau până la Sânpetru (29 iunie), când, înecându-se cu orez, ar amuţi şi s-ar transforma în uliu. Cucul va cânta pentru prima dată în an, miercuri, vestind și venirea primăverii.
Iată ce obiceiuri trebuie să respecți miercuri, 25 martie, pentru a avea sănătate și noroc, potrivit credinței populare.
1. Se spune că este interzis să dormi prea mult în această zi, pentru că vei fi somnoros de-a lungul întregului an.
2. Evită să te cerți de Buna Vestire! Altfel, vei avea parte de gâlcevi tot anul.
3. O altă superstiție spune că, dacă în această zi ouă vreo găină, gâscă sau rață, ouăle nu sunt bune de pus sub cloșcă, pentru că vor ieși pui bolnavi.
4. Nu trebuie să păstrezi și nici să consumi ouăle ouate de Buna Vestire.
5. Printre obiceiurile care se mai păstrează este și acela de a avea bani, în special monede, în buzunare, de Blagoveștenie. În plus, nu trebuie să ieși din casă cu stomacul gol și nu trebuie să simți senzaţia de foame. Orice cântec al cucului trebuie plătit, ca să aducă noroc, sănătate și belșug.
6. Dacă auzi cucul cântând de Buna Vestire dinspre partea dreaptă este semn că în curand vei primi vești bune. Dacă în schimb, cântecul cucului vine din partea stangă sau din spate, foarte probabil că vei primi niște vești care nu vor fi tocmai pe placul tău.
7. Dacă auzi cucul cântand de Buna Vestire și este pentru prima oară când auzi cucul cântând în anul respectiv, e bine să numeri de câte ori cântă ca să ști câți ani mai ai de trăit.
8. În Bucovina şi în multe zone din Muntenia, femeile se scoală dis-de-dimineaţă, fac focul în ogradă şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă. Pe la prânz, pâinea şi sarea se dau de pomană unui sărac, acest gest aducând spor şi sănătate în gospodărie. În schimb, apa se lasă în continuare la uşă, în vas, pentru ca îngerii să-şi potolească setea.
9. Potrivit unui vechi obicei din Apuseni, de Buna Vestire se stropesc cu vin rădăcinile viței de vie și cu țuică rădăcinile pomilor, amenințându-i că vor fi tăiați dacă nu rodesc. În același timp, pomii se afumă cu cânepă și cu tămâie. Se crede că astfel vor fi binecuvântați prin belșug și vor da roade multe.