1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 0:56
No menu items!

Bulgarii decid dacă fabrică o bombă nucleară la 150 de km de București

spot_img

2-belene-plant

Bulgaria ar putea avea o nouă centrală nucleară, la Belene, la doar 150 de kilometri de București, într-o zonă considerată nesigură din punct de vedere seismic. Centrala de la Belene, ar urma sa fie ridicată pe malul Dunării, la câțiva kilometri de orașul românesc Zimnicea, care a fost distrus aproape în totalitate la cutremurul din 4 martie 1977. În presa occidentală, centrala de la Belene a fost deja considerată un al doilea Cernobâl și se aprecia că rolul acesteia este de fapt acela de testare a tehnologiei rusești pentru centrale nucleare.

Potrivit președintelui bulgar Rosen Plevneliev, pe 27 ianuarie anul viitor se va organiza un referendum cu privire la construirea sau nu a centralei nucleare de la Belene.

Premierul Boiko Borisov a anulat, pe 28 martie acest an, planul de realizare al centralei de 2000 de megawați de la Belene, în valoare de 10 miliarde de euro. Instalația urma să fie ridicată de firma rusească Rosatom, care acum dă în judecată statul bulgar și cere despăgubiri de un miliard de euro. Guvernul de la Sofia susține că a găsit noi investitori pentru centrală, o companie Americana.

Inițiativa reluării activității pentru centrala de la Belene îi aparține Partidului Socialist de la Sofia, care a adunat o listă de peste 500.000 de semnături și a declanșat procedura oficială a organizării unui referendum.

În paralel cu centrala de la Belene, guvernul bulgar intenționeaza să construiască un nou reactor la centrala de la Kozlodui.

Organizațiile ecologiste din Bulgaria, dar și cele internaționale, cum ar fi Greenpeace, au subliniat riscurile pe care le presupune amplasarea centralei atomice la Belene.

Astfel, în primul rând este localizarea într-o zonă cu mare risc seismic. Centrala ar urma să aibă puternice efecte negative asupra industriei turistice din nordul Bulgariei și asupra agriculturii din regiune, și evident și din România. Există numeroase semne de întrebare referitoare la tehnologia care va fi folosită. De asemenea, locația este considerată riscantă în cazul unor atacuri teroriste. Nu în ultimul rând vor fi probleme cu transportarea, procesarea și păstrarea deșeurilor radioactive.