Kiril Petkov, liderul alianței pro-occidentale Continuăm Schimbarea / Bulgaria Democrată (CC-DB), a afirmat că eforturile de formare a unei mari coaliții cu popularii din GERB – SDS sunt subminate prin ”măsuri active” ale serviciilor de informații și ale ”statului paralel”.
La începutul acestei săptămâni, reprezentanții celor două alianțe au prezentat planul unui guvern de mare coaliție, printr-un sistem de tip ”rotativă”, în contextul în care au fost pe poziții adverse în ultimii ani și nu pot forma majorități cu alte partide după alegerile de luna trecută.
”Există o gamă largă, care cuprinde folosirea de interceptări audio la sediul nostru și în sediul Parlamentului, preluări din discuții online și din convorbiri telefonice. Au fost făcute de servicii și de statul paralel, cu scopul de a destabiliza și a deraia discuțiile pentru formarea unui cabinet”, a afirmat Petkov joi seară, citat de agenția BTA.
„Serviciile știu că, dacă se formează un guvern, le vom schimba conducerile și vom implementa reforme profunde, prin care să scoatem din sistem oamenii și departamentele care s-au compromis. (…) Serviciile și Procuratura și-au dat seama că fie vom reuși să le reformăm, fie ne vor învinge, iar Bulgaria va rămâne un stat capturat”, a mai spus Petkov. Acesta s-a referit și la încercările de a reforma parchetele prin schimbarea legislației în Parlament.
Vineri dimineață au apărut primele reacții pe scena politică de la Sofia. Fostul premier Boiko Borisov, liderul GERB, a declarat că interceptările ilegale nu au ce căuta într-un stat bazat pe supremația legii. ”Am devenit o țară a interceptărilor, dacă toate astea sunt adevărate. Scopul este să nu se formeze un guvern legitim”, a afirmat Borisov. Acesta a făcut aluzie și la faptul că a fost chemat la audieri de procurori într-un dosar vechi de corupție denumit „Barcelonagate”, exact în această perioadă de negocieri.
Nikolai Denkov, propunerea de prim-ministru din partea CC în prima fază a ”rotativei”, a afirmat că acuzațiile sunt clare și că există o ruptură în societate în legătură cu direcția pe care Bulgaria ar trebui să o urmeze.
Propunerea de prim-ministru din partea GERB este comisarul european Maria Gabriel, care și-a suspendat funcția de la Bruxelles pe perioada negocierilor.
Bulgaria se află într-un blocaj politic după alegerile din 2 aprilie, care au plasat pe primele două locuri cele două alianțe, aflate pe poziții radical opuse în ultimii ani:
- GERB – SDS – alianța condusă de fostul premier Boiko Borisov, afiliată Partidului Popular European – 26,5%;
- ”Continuăm Schimbarea” / Bulgaria Democrată (CC-DB) – alianța condusă de fostul prim-ministru Kiril Petkov, apropiată de Renew Europe – 24,5%.
Acesta a fost al cincilea rând de alegeri parlamentare în ultimii doi ani, astfel încât există o presiune socială foarte mare pe clasa politică pentru a forma un guvern stabil și legitimat în Parlament. Aceste scrutinuri au dus la creșterea constantă a partidelor extremiste și populiste. La alegerile din 2 aprilie, partidul Vazrajdane (Renașterea), formațiune cu discurs anti-UE, anti-NATO și pro-Rusia, a luat 14,1% și a devenit a treia forță politică.
V. Bârleanu