4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:00
No menu items!

Bulgaria se adâncește în propria criză „deep state” (Analiza Politico)

spot_img

Cea mai profundă criză instituțională a Bulgariei în câțiva ani s-a aprins cu un incident suprarealist, marți, când un politician centrist a încercat să planteze tricolorul național pe o plajă din Marea Neagră, dar a fost oprit de agenții de securitate, relatează Politico.

Până joi, complexul scandal – care a tăiat puterile celui care conduce într-adevăr țara – a atins eșalonurile de vârf ale puterii, iar președintele socialist, Rumen Radev, i-a acuzat pe procurori că au pactizat cu mafia după ce i-au arestat doi consilieri, relatează Politico.

Joi seara, mulțimea de protestatari s-a adunat în centrul Sofiei susținând că investigațiile în evoluție rapidă au expus relațiile încețoșate dintre oligarhii puternici, serviciile de informații și sistemul judiciar.

Radev, un fost pilot de luptă, a mers în mulțime și i-a lăudat pe protestatari pentru că au lăsat deoparte diferențele politice, pentru a se opune baronilor și reginelor politice ale țării.

„Mafia bulgărească a reușit imposibilul și a unit oamenii cinstiți împotriva ei”, a spus el protestatarilor, care purtau pancarte cu lozinci precum „Mafia semeni doar moartea”.

Saga din această săptămână s-a declanșat marți, când Hristo Ivanov, liderul partidului anti-corupție Da Bulgaria, a călătorit într-un costum cauciucat pe o plajă din Rosenets, la Marea Neagră, pentru a planta un steag bulgar.

„Depinde de noi toți să aruncăm mafia din zona executivă, să o aruncăm pe mafie din parchetul pe care mafia îl folosește în cel mai nemilos mod pentru protecție personală și pentru represiune politică”, a continuat Radev.

Gestul – surprins de camere – a inflamat, deoarece acea partea de coastă, deși spațiu public, reprezintă o bază a lui Ahmed Dogan, unul dintre cei mai controversați politicieni veterani din țară și fost șef, acum președinte de onoare al partidului etnic turc al țării.

După aterizarea pe plajă, Ivanov a fost interceptat prompt de agenți de securitate cu capul ras și ochelari de soare. Ivanov a făcut proba că se afla pe un teren public, dar polițiștii nu au dorit să conteste intervenția agenților de securitate, pe care Ivanov i-a descris drept „domnii anonimi”. Cererile lui Ivanov ca agenții să se identifice s-au dovedit inutile.

Ivanov era conștient de faptul că se aventura pe un teritoriu ostil. Dogan este încă privit ca un broker de putere din spatele scenei în politica bulgară. Cel mai important, el este un aliat puternic – prin partidul său – cu magnatul presei Delyan Peevski.

Organizația „Reporteri fără frontiere” îl descrie pe Peevski drept „întruchiparea” coluziunii dintre oligarhi și politicieni, și desemnarea sa (în cele din urmă, fără succes), în calitate de șef spion al Bulgariei, care a provocat proteste masive în stradă în 2013.

Ivanov este un fost ministru al justiției, care susține că Peevski se află în centrul unui „cerc otrăvitor” care a preluat sistemul legal al țării, folosind parțial legăturile cu fostul serviciu de spionaj din perioada comunistă. Călătoria sa pe plajă a intenționat să expună modul în care oligarhii par peste lege, în special prin folosirea unor aparate de securitate.

Radev a intervenit cu un răspuns la întrebarea lui Ivanov despre „domnii anonimi”, iar miercuri i-a identificat ca agenți ai NSO, un serviciu de securitate de stat din Bulgaria. El a cerut procurorilor să fie implicați în inspecțiile la facilitățile de coastă ale lui Dogan și a subliniat că nu crede că Dogan și Peevski au dreptul la paznicii NSO.

Președinte versus procurori

Intervenția lui Radev părea doar să declanșeze o luptă cu procurorii. Întrebat despre cererea președintelui de a investiga evenimentele de pe plaja Rosenets, procurorul șef al Bulgariei, Ivan Geshev, a fost demis.

„Despre ce incidente Rosenets vorbești?” a fost el citat de site-ul bulgar de știri Mediapool. „Parchetul nu are nicio intenție de a fi amestecat în jocuri politice mărunte.”

El a spus că nu este rolul lui să examineze dacă bărbații implicați sunt agenți ai NSO și a susținut că incidentul este legat de jocurile politice preelectorale.

Cu toate acestea, arestarea procurorilor joi a doi dintre consilierii lui Radev, în legătură cu ceea ce mass-media bulgară a descris ca anchete privind furnizarea de secrete de stat și trafic de influență, a escaladat acum tensiunile la niveluri fără precedent.

Grupul de campanii „Justice for Everybody” a făcut o legătură între incidentul de pe plajă și arestări.

Președintele folosește argumente legale pentru a face față împotriva utilizării serviciului public de securitate pentru a proteja persoanele private și încearcă să clarifice starea unui parc marin, a unei plaje și a unui port – care sunt teritoriul bulgar – și, ca urmare, o zi mai târziu, procurorii militari și poliția l-au atacat pe președinte,” a concluzionat grupul.

Joi Ivanov a cerut primului ministru Boyko Borissov, care a rămas tăcut, ca Dogan și Peevski să nu primească protecție de securitate din partea agenților NSO. „Statul trebuie să înceteze să-i slujească pe Peevski și Dogan și să aibă o lege pentru toți”, a spus el.

Dogan și Peevski nu au comentat criza crescândă.