Premierul bulgar Nikolai Denkov a afirmat luni că negocierile aflate în desfăşurare cu Austria încă nu au condus la un acord final cu privire la aderarea la spaţiul Schengen și a respins posibilitatea ca Bulgaria să accepte în mod exclusiv anumite reguli specifice.
Denkov a făcut referire la cererea guvernului austriac ca România şi Bulgaria să preia migranţi sosiţi în Austria. Premierul bulgar a subliniat că Bulgaria va aplica protocoalele europene stabilite în ce priveşte primirea migranţilor.
Prim-ministrul României Marcel Ciolacu a afirmat luni că solicitările Austriei nu sunt ”exagerate” și că România trebuie să își întărească frontierele.
Declarațiile lui Denkov, citat de agenția BTA:
- Bineînțeles că este un pas în direcția bună, deoarece până la această dată Austria a avut o poziție foarte fermă.
- Insistăm ca discuțiile să continue până în ultimul moment. Mai sunt multe de negociat. Întâlnirile continuă.
- Dacă este vorba despre respectarea normelor europene comune, în care o parte dintre persoanele care sunt prinse în Austria, dar înregistrate în Bulgaria, trebuie să se întoarcă aici, așa funcționează și acum. Bineînțeles, unele persoane trebuie să se întoarcă în țările lor de origine. Trebuie să înțelegem mai bine ce anume se înțelege [prin poziția austriacă].
- Așa cum am explicat foarte clar ieri, nu vom accepta nicio condiție specială pentru Bulgaria. Dacă vorbim despre o mai bună respectare a normelor europene comune, bineînțeles că le vom respecta.
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a confirmat luni că ţara sa şi-ar putea ridica veto-ul faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen deocamdată prin acceptarea lor într-un aşa-numit „Air Schengen”, respectiv eliminarea controalelor doar în aeroporturi, nu şi la frontierele terestre. Karner a pus o serie de condiţii acestor ţări şi Comisiei Europene.
Austria cere consolidarea protecţiei frontierelor externe ale UE pentru a opri valul de migranţi, inclusiv prin alocarea în acest scop de finanţări europene suplimentare, şi preluarea de către România şi Bulgaria a solicitanţilor de azil sosiţi în Austria, în special afgani şi sirieni.
T. S.