2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:56
No menu items!

Bulgaria critică subtil decizia României de a vorbi despre rezultatul negocierilor pentru Schengen înainte de finalizarea acestora

spot_img

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a confirmat joi că Bulgaria și România vor intra în Spațiul Schengen din martie 2024 pe spațiul aerian și naval, fără să existe un acord referitor la accesul cu granițele terestre. Anunțul oficial al Bulgariei vine la o zi de la anunțurile oficiale din România, inclusiv din partea prim-ministrului Marcel Ciolacu. În acest context, Denkov spune că anunțul său de joi a fost precipitat de declarațiile de la București.

”Este o chestiune de principiu – cabinetul nostru nu dă informații înainte de finalizarea negocierilor pe diverse teme, care sunt complexe și importante. Întrucât guvernul român a furnizat informații presei lor, deci și presei noastre, despre negocierile încă în curs de desfășurare, am decis să spunem ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile și săptămâni”, a spus Denkov, în cadrul unui briefing la Sofia, citat de agenția BTA.

Alte declarații ale lui Denkov:

  • Doar Austria s-a angajat să continue negocierile cu privire la momentul în care Bulgaria și România vor fi acceptate ca membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen.
  • În cursul discuțiilor nu a existat nicio sugestie pentru a separa Bulgaria și România în procesul de aderare.
  • În Austria există o problemă reală, deoarece un număr mare de migranți sosesc fără a fi înregistrați în prealabil.
  • Austria ajută Bulgaria, dar și alte țări de frontieră, îndemnând Comisia Europeană să furnizeze fonduri, mijloace tehnice și experți de la Frontex. Interesul Bulgariei coincide cu cel al Austriei, deoarece și Bulgaria dorește să își consolideze frontierele externe. Și Austria a aderat la Schengen în două etape, la fel ca și Bulgaria.
  • Nu este prevăzută nicio relaxare a trecerii frontierei terestre dintre Bulgaria și România, deoarece trebuie efectuate controale precise.
  • Mai multe instituții au un rol de jucat pentru a obține un rezultat favorabil. În special Parlamentul, care a adoptat în ultimele luni o serie de legi așteptate de ani de zile, care erau legate de așteptările Olandei și ale Comisiei Europene de a stabili statul de drept în Bulgaria. Fără aceste legi, veto-ul Olandei nu ar fi fost ridicat.

Și în urmă cu două săptămâni, Bulgaria a adoptat o atitudine diferită față de a României, în momentul în care Austria a dat semnalul că ar putea renunța la veto în schimbul unor condiții suplimentare. Marcel Ciolacu a afirmat că solicitările Austriei nu sunt ”exagerate” și că România trebuie să își întărească frontierele. În schimb, Nikolai Denkov a respins posibilitatea ca Bulgaria să accepte anumite reguli specifice, afirmând că va aplica protocoalele europene deja stabilite în ce priveşte primirea migranţilor.

T. Szabo