3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:41
No menu items!

Bugetul public: Încasările din impozitul pe profit s-au prăbușit. Cheltuielile de investiții scad cu peste 40%

spot_img

Bugetul public: Încasările din impozitul pe profit s-au prăbușit. Cheltuielile de investiții scad cu peste 40%

Veniturile fiscale în bugetul general consolidat au scăzut cu 1,2% în primele două luni ale acestui an, cea mai mare contribuție la această scădere având-o încasările din impozitul pe profit, care s-au prăbușit cu peste 77% față de perioada similară a anului trecut. Deficitul bugetar a ajuns, la finalul lunii februarie, la 0,39% din PIB.

Potrivit datelor publicate, marți, de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), gaura la bugetul public a fost, la 28 februarie 2013, de 2,4 miliarde de lei, față de aproape 2,7 miliarde de lei la sfârșitul lunii februarie din 2012. Astfel, deficitul bugetar s-a redus, după primele două luni ale acestui an, cu 9,5% față de perioada similară a anului trecut.

Îngrijorătoare este evoluția încasărilor din impozitul pe profit, care au scăzut de aproape cinci ori față de primele două luni ale anului trecut. Astfel, veniturile vărsate din profitul companiilor private s-au ridicat la numai 365 de milioane de lei la 28 februarie 2013, față de 1,6 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2012.

La polul opus, creșteri de încasări s-au realizat din impozitul pe salarii și venit (+20%), accize (+19%) și TVA (+2,6%).

La capitolul cheltuieli, cele de capital (investiții) au scăzut cu peste 41% față de primele două luni ale anului trecut, ridicându-se la numai 1,4 miliarde de lei, față de 2,4 miliarde de lei. Și sumele aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile au scăzut cu aproape 45%, iar subvențiile acordate de stat, cu 38,5%.

Pe de altă parte, au crescut semnificativ cheltuielile cu salariile bugetarilor, cu 16,6%, la fel și cele cu bunurile și serviciile sectorului public, cu 8,4%.

După primele două luni, deficitul bugetar a ajuns la 0,4% din PIB, în condițiile în care ținta asumată în angajamentele cu FMI și Comisia Europeană, pentru finalul acestui an, este de 1,7% din PIB, de la 2,2% din PIB în 2012.

Cosmina Croitoru