Ministrul Finanțelor Anca Paliu Dragu a afirmat că proiectul de buget pentru 2016 va fi făcut public cel târziu sâmbătă, iar principalii indicatori sunt următorii: deficit bugetar ESA de 2,95%, creștere economică de 4,1%, un PIB estimat de 746,6 miliarde de lei și investiții publice de 37,7 miliarde de lei.
Prin respectarea plafonului de 3% la deficitul bugetar, România se plasează în limitele agreate la nivelul Uniunii Europene.
Veniturile cuprinse in proiectul de buget pe 2015 sunt de 231,12 miliarde lei, iar cheltuielile la 252 miliarde lei. Cheltuielile cu personalul se ridică la 57 mld lei, iar cele cu asistența socială, la 79 miliarde lei.
Guvernul va aplica într-o singură tranșă majorările de salarii în sistemul public decise de Parlament. Majorarile salariale vor duce la o crestere a ponderii cu cheltuielile salariale de la 7,3% din PIB in acest an la 7,7% in 2016. Din suma de 37,7 miliarde estimate pentru investiții, aproximativ jumătate vor fi din fonduri europene, deci decontabilă ulterior.
Proiectul de buget ia în calcul creșterea veniturilor nominale cu 1,6% față de 2015.
Anca Paliu Dragu a explicat că a luat un calcul un scenariu precaut, astfel încât sunt posibile mai multe evoluții cu impact pozitiv: încasări peste nivelul programat, venituri suplimentare din efecte economice de runda a doua, accelerarea investițiilor private și creșterea consumului privat peste nivelul prognozat.
La capitolul scenariilor negative, ministrul a amintit riscurile geopolitice, intervențiile Parlamentului în sensul creșterii cheltuielilor sau reducerii veniturilor, încetinirea redresării economice în UE și amânarea reformelor structurale.