Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a anunțat că bugetul instituției pe care o conduce va fi mai mic în 2024 cu 46%. Aceasta a precizat că tăierile la buget vor îngreuna o parte a proiectelor inițiate de minister.
„În primul rând, aș vrea să menționez că cele 10.000 de proceduri care au fost bugetate pentru anul 2023 beneficiază de finanțare, practic decontarea acestora e cumva specială. În momentul în care o pacientă, o familie, depune un astfel de dosar, vine evaluat, este declarat eligibil, iar apoi în concordanță cu sfaturile medicului, când acesta consideră că ambii părinți sunt pregătiți din punct de vedere medical pentru a începe aceste proceduri, respectiv tratament cu medicamente dacă este cazul și apoi procedura în sine de inseminare este cumva de de durată, de aceea pentru anul 2023 am avut bugetate 10.000 de proceduri, dar nu toate au putut fi decontate și la finalul anului Ministerul Finanțelor a luat cumva de la toate ministerele banii care nu au fost cheltuiți pentru a fi distribuiți pe fondul de rezervă și a fi dat acolo unde era urgență, iar pentru anul 2024 practic noi am primit diferența pentru cele 10.000 de de proceduri.
Peste 1000 de sarcini confirmate
Deci, până în momentul de față avem peste 1000 de sarcini confirmate și peste 52 de de bebeluși. Deci, practic de acum, începând cu luna octombrie a fost prima naștere, din luna octombrie 2023 încep cumva să se vadă roadele acestui program. Pentru 2024 nu acordăm. Vreau să menționez următorul aspect: pentru 2023 noi am avut 10.000 de proceduri bugetare și peste 24.000 de solicitări eligibile, deci există o solicitare foarte mare. Cetățenii acestei țări chiar au nevoie de acest program.
(…) Ceea ce pot eu să vă spun că noi ne vom strădui ca cele 10.000 de proceduri să fie decontate în cel mai scurt timp și să punem apoi pe masă pentru 2024, chiar dacă nu au fost inițial aprobate. Eu cred că printr-un efort comun și prin justificarea necesității acestui program vom reuși până la urmă să convingem Ministerul Finanțelor și îmi doresc să avem cât mai mulți cetățeni alături de noi în acest demers, pentru că este chiar un program care ajută foarte multe cupluri din România”, a precizat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, la B1 TV.
Cu cât este mai mic bugetul pentru Ministerul Familiei în 2024
”Cu 46% este bugetul mai mic. Nu vă ascund faptul că noi încercăm să găsim soluții prin fondurile europene și muncim intens pentru a atrage cât mai multe fonduri europene, să suplinim cumva problemele existente la bugetul național.
Programul FIV pe care l-am enumerat, prin care fiecare cuplu aflat în nevoie beneficia de o susținere de 15.000 lei, pentru unele cupluri, această sumă era suficientă, pentru alte cupluri mai trebuiau și ei să vină cu o contribuție. De asemenea, noi am făcut o solicitare de un număr mai mare de locuri care să fie acordate pentru studenți, în tabere, să facem tabere de iarnă, dar să facem și tabere de vară, tabere de dezvoltare personală, tabere de susținere pe zona de sănătate mintală.
Tinerii, elevii, copiii au fost puternic afectați pe perioada pandemiei, tabere pentru familii monoparentale, tabere pentru copii instituționalizați, tabere pentru copiii a căror părinți din păcate s-au dus, accidente, boli incurabile sau chiar și pentru copiii a căror părinți cumva i-au abandonat, plecând în străinătate la muncă și lăsându-i în grija unor rude care apoi i-au dus și au lăsat în sistemul instituționalizat, tabere pentru copiii cu dizabilități. Aici s-a redus foarte mult suma pentru aceste activități și încercăm, așa cum am spus și la celălalt program, să avem o execuție bugetară foarte bună până la jumătate anului, astfel încât cumva să obligăm indirect Ministerul Finanțelor să vină cu această suplinire de de fonduri”, a mai declarat ministrul Familiei.
Adina Bucur Silav