Motto: „Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Desert tradițional în Africa de Sud – servit de obicei de Crăciun sub forma unui chec caramelizat, stropit cu sos din belșug – budinca Malva este un adevărat răsfăț.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 100 gr zahăr,
- 1 ou,
- 1 lingură gem,
- 100 gr făină,
- 5 gr praf de copt,
- 1 lingură unt topit,
- 30 ml lapte,
- 1 linguriță oțet,
- sare.
Pentru sos:
- 200 ml smântână lichidă,
- 100 gr unt,
- 100 gr zahăr,
- 100 ml apă fierbinte,
- esență de vanilie.
Mod de preparare:
Într-un bol perfect uscat, amestecăm zahărul cu oul întreg și cu gemul.
Când amestecul își schimbă textura și se transformă într-o cremă de culoare crem-gălbui, se toarnă peste acesta laptele amestecat cu linguriță de oțet și untul topit.
Separat, făina se amestecă cu praful de copt și sare. Apoi, făina se adaugă, în ploaie, peste aluatul obținut mai devreme.
Tapetăm o tavă cu unt și turnăm aluatul în ea. Introducem tava la cuptorul încălzit la 170 grade, pentru 35 minute. Încercăm blatul cu o scobitoare, pentru a ne asigura că este copt suficient.
Cât tip se coace blatul, vom pregăti sosul. Acesta trebuie turnat peste blat, imediat ce este scos din cuptor.
Pentru sos, se vor pune toate ingredientele necesare într-o crăticioară și, pe foc, amestecăm din când în când, până când dă în clocot. Nu se lasă pe foc mai mult de 5 minute! Se toarnă apoi peste blat.
Se poate servi ca atare, de obicei la temperatura camerei, cu frișcă sau înghețată.
Savurați cu plăcere!
Nicoleta Popa