-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:12
No menu items!

Budapesta: Dezvoltarea infrastructurii regionale pentru gaze este împiedicată de România și Croația

spot_img

Principala divergență dintre București și Budapesta se referă la diversificarea surselor de gaze

Viitorul Nabucco, dezbătut marți la București. Consiliul European trebuie să ia notă de potențialul mai extins al proiectului

Dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor este împiedicată de Romania și Croația, care nu finalizează investițiile necesare pentru interconectări, în pofida acordurilor din cadrul UE și celor bilaterale, a afirmat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, citat de agenția MTI.

Acesta a precizat că executivul de la Budapesta încearcă să asigure securitatea energetică a Ungariei și dorește să conecteze rețelele de energie ale statelor din regiune. Declarațiile au fost făcute în urma întâlnirii cu Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene și responsabil pentru Uniunea Energetică.

Szijjarto a subliniat din nou importanța unei conducte de gaz de capacitate mare, cu relevanță strategică, între Turcia și statele Europei Centrale.

Sefcovic a apreciat abordarea “constructivă și responsabilă” a Ungariei în problema interconectoarelor regionale și a afirmat că aceste conducte trebui să fie gata pentru transportul gazelor în sens bi-direcțional cât mai curând posibil, potrivit sursei citate.

Pe 21 mai, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au semnat la Riga o Declaraţie comună privind dezvoltarea interconectării regionale în domeniul transportului de gaze naturale.

Ministerul român de Externe a precizat atunci că prioritățile României sunt realizarea coridorului BRUA pentru transportul gazelor naturale pe traseul Bulgaria – România – Ungaria – Austria și promovarea principiului de diversificare a aprovizionării cu energie, atât ca resurse, cât şi în privința rutelor de transport.

În schimb, apetența Ungariei pentru aducerea gazelor din Turcia înspre Europa Centrală reprezintă parte a planului Federației Ruse de a-și diversifica rutele de transport, prin ocolirea Ucrainei. Deci, acest proiect nu ar reprezenta o diversificare a sursei de aprovizionare, conform obiectivului României.

Conducta de gaze Szeged-Arad a fost inaugurată de cinci ani, dar nu poate transporta gaze decât într-un singur sens – înspre România.

Lucrările la conducta Giurgiu-Ruse au început în 2012 și urmau a fi încheiate în 2014. Termenele au fost extinse din cauza unor dificultăți tehnice și neregulilor din licitații. Noul termen este 2016.