Secretarul de stat în MAE maghiar, Nemeth Zsolt, a declarat miercuri, la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, că „regionalizarea, drapelul Ţării Secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş” sunt probleme care ţin de democraţie. În replică, MAE român, prin secretarul de stat George Ciamba acuză „o ingerinţă într-un proces democratic, legitim și suveran” al României – organizarea administrativ-teritorială.
Cu ocazia deschiderii oficiale a celei de-a 24-a ediţii a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad, secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat miercuri, că „regionalizarea, drapelul Ţării Secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş” sunt probleme care ţin de democraţie.
Zsolt consideră că într-un stat democratic ar trebui să se dea curs solicitărilor reprezentanţilor legitimi ai minorităţilor, anunţând încă odată că Ungaria va sprijini toate doleanţele formulate de comunitatea maghiară din Transilvania.
Ciamba: Universitatea de vară seamănă cu o şedinţă de guvern a Ungariei în România
Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, afirmă că Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, iar declaraţiile unor oficiali maghiari formulate în contextul menționat sunt „o ingerinţă într-un proces democratic, legitim și suveran” al României – organizarea administrativ-teritorială.
„Am luat notă cu surprindere de declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul Şcolii de vară de la Băile Tuşnad şi considerăm că reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre. Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicaţi în mod transparent atât actori instituţionali cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, indiferent de apartenenţa etnică a acestora”, replică secretarul de stat al MAE, George Ciamba.
Oficialul român atrage atenţia asupra faptului că „măsurile de reorganizare administrativ-teritorială a României sunt compatibile cu normele internaţionale, adoptarea unor astfel de măsuri fiind în deplină conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de România prin tratatele la care este parte”.
„Aceste măsuri iniţiate de autorităţile române – în baza principiului bunei guvernări – nu au la bază raţiuni de natură etnică şi nici nu sunt promovate cu scopul afectării drepturilor şi libertăţilor garantate persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, a căror respectare statul român şi-a asumat-o în plan internaţional şi ca membru al Uniunii Europene”, precizează George Ciamba.
„Nu pot să nu constat că lucrările Școlii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanţială guvernamentală, cât şi prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naţionale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din România”, acuză, voalat, secretarul de stat.
Ștefan Tănăsescu