4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:13
No menu items!

Bucureștiul, refugiul lui Ludovic Orban după europarlamentare? (Presă)

spot_img

O situație extrem de inedită are loc chiar zilele acestea în PNL, surse din mai multe organizații dezvăluindu-ne strategia pusă la cale de șeful din Modrogan pentru perioada post-alegeri, scrie stiripesurse.ro.

Fierberea este mare înaintea stabilirii listelor de candidați pentru 26 mai. Se ascut cuțite, se pregătesc trădări, se amenință cu decapitări, totul pentru un loc eligibil pe lista PNL.

Cea mai recentă etapă a jocurilor subterane, despre care vă relatam zilele trecute, se desfășoară în București.

Încă de luni au apărut numeroase discutii și contradicții între liberalii din Capitală și conducerea centrală.

Miza? Salvarea sau demiterea viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu.

După ce șefii de sectoare, în frunte cu Bușoi și Nazare, hotărâseră să voteze pentru demiterea apropiatului Gabrielei Firea, și chiar să încerce coagularea opoziției din CGMB în jurul unui candidat comun, Orban a intervenit imediat, interzicându-le consilierilor PNL să voteze demiterea, sub sanctiunea excluderii.

Întrebarea firească, apărută deja în multe analize de presă, era simplă: de ce l-a salvat Ludovic Orban pe cel care i-a jignit în mod repetat colegii, mai ales că este de notorietate apropierea viceprimarului de actualul primar general?

Până să reușim să ne dumirim, și înainte să cerem niște explicații „pe surse” liberalilor implicați, au apărut și alte semnale care preconizau ceea ce urma să aflăm ulterior.

Rând pe rând, apropiații liderului PNL, în frunte cu mâna sa dreaptă, vicepreședintele Florin Roman, urmat de Ciprian Ciucu, Florin Cîtu, au declanșat atacuri publice la adresa conducerii PNL București.

Deja lucrurile păreau bine pregătite în birourile din Modrogan, iar liberalii cu care am stat de vorbă ne-au confirmat bănuiala.

„Orban și oamenii lui atacă intenționat Bucureștiul, atât pentru a gasi tapi ispasitori in sectoarele din Bucuresti pentru resultatul general de l europarlamentare, dar mai ales pentru a-și pregăti scăparea. Știe că scorul PNL poate fi departe de sondajele comandate la prieteni, iar în caz că județele îi vor cere socoteală, va vrea să revină în fruntea PNL București, alături de apropiații săi: Roman, Dâncă, Ciucu, Băcanu, Vijelie. Tuturor le-a promis câte un sector, însă deocamdată toate filialele au conduceri alese, e greu să înceapă razboiul. Însă făcând tot posibilul pentru ca Bucureștiul să ia scor slab, va putea găsi un țap ispășitor și va poza în salvator, cerând filiala din capitală la schimb pentru a renunța la șefia PNL” ne-a explicat un vechi liberal din conducerea organizatiei bucureștene.

„De când au început discuțiile despre liste, nu te mai poți înțelege cu Ludovic. O parte dintre noi, cei din București, am votat cu el la Congres. Fără să cerem funcții, fără nicio pretenție. Problema e că mulți dintre ei au înțeles că sondajul cu 30% este un basm și au început să îi bată la ușă. Or, cea mai simplă replică a lui este să acuze Bucureștiul. Fără diferentieri. Deși știe bine că noi depindem 100% de imaginea națională, ne bagă în aceeași oală cu județele, unde există o altă capacitate organizatorică, pentru că structura socială e alta. Eu îl înțeleg, mai ales că dacă scorul va fi un eșec, el va trebui să se replieze și să rămână într-o funcție importantă. Iar președintele PNL București este al doilea după președintele partidului ca organizație avută în subordine. Din această poziție își va putea păstra inclusiv pretențiile de a fi prim-ministru” susține un vicepreședinte dintr-o filială bucureșteană, apropiată de Orban.

Iată cum se complică lucrurile chiar înainte de oficializarea listei și de startul campaniei.

Un lider al unui județ din Sud ne confirmă ipoteza. „Sigur că bucureștenii nu sunt sfinți, o știm cu toții. Dar cum să îi acuzăm de blat, când toată presa a titrat că Orban l-a salvat pe omul lui Firea de la decapitare? E clar că Ludovic vrea să-și impună echipa în București, cu el în frunte. Însă problema este alta, care nemulțumește și alte județe: apropiații lui au devenit diverși traseiști sau oameni cu 6 luni vechime în partid. Noi, cei care îi suntem alături în ultimii 20 de ani am ajuns să fim conduși în BEx sau reprezentați la televizor de niște figuri absolut necunoscute. Noi trebuie să ne programăm la o audiență în Modrogan, în timp ce ei au permanent ușa deschisă și cafeaua pe masă” încheie acesta cu tristețe.

Putem concluziona că soarta politică a liderului liberal atârnă azi de rezultatul de peste 3 luni. Și cum finanțarea primarilor depinde de guvern si de consiliile județene, cum în marile orașe USR pare a fi pe val, cele 10-12 mandate așteptate par a fi o țintă aproape imposibila.

Valeriu Motoc