-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:52
No menu items!

Bucureștenii se plâng de funcționarea cardurilor de sănătate

spot_img

Mai mult de jumătate dintre bucureșteni se plânge că sistemul informatic al cardului de sănătate se blochează de până la trei ori pe săptămână.

Potrivit unui studiu realizat de Colegiul Medicilor București și publicat pe site-ul istituției, 62% dintre medici sunt de părere că sistemul informatic trebuie îmbunătățit, aproape un sfert cer să fie angajat personal tehnic, iar 11% — să crească la 20 de minute timpul alocat unei consultații.

La întrebarea cât de frecvent se blochează sistemul informatic pentru cardul de sănătate, 58% au declarat că se confruntă cu 1 — 3 blocări pe săptămână, iar 52% dintre medicii participanți la studiu spun că blocajul durează două ore.

Aproape 50% dintre respondenți susțin că din cauza blocajului nu pot consulta, în medie, 1 — 5 pacienți, iar 27%, între 5-10 pacienți.

Totodată, 49% susțin că din cauza blocării sistemului informatic pentru cardul de sănătate nu au putut elibera rețete și trimiteri, în medie, pentru 1 — 5 pacienți, iar 30%, pentru 5 — 10 pacienți.

Potrivit studiului, 45% dintre respondenți spun că ulterior le-au fost validate doar parțial serviciile efectuate în sistem offline, iar 16% că nu le-au fost validate deloc. În medie, validarea cardului durează 5 minute, potrivit a aproape jumătate dintre respondenți.

Sondajul a fost efectuat online, în perioada 17 — 31 mai, de către Colegiul Medicilor din Municipiul București în rândul membrilor săi. „Această consultare online, sub forma unui chestionar, postată pe site-ul www.cmb.ro, a fost realizată pentru a cunoaște pozițiile membrilor săi, pe care CMMB le va susține în fața autorităților și a societății”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiana, președintele Colegiului Medicilor București.

Chestionarul a încercat să evalueze în ce măsură activitățile administrative legate de SIUI/card de sănătate au impact asupra activității medicale. Rezultatele vor fi analizate cu toți factorii de decizie implicați.

Respondenții au fost în egală măsură medici care își desfășoară activitatea în cabinete de medicină de familie, în ambulatoriu și în spital.

Olimpia Diaconiuc