7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:42
No menu items!

Bucureștiul are cel mai scump monument-fantomă din lume – „Aripi”

spot_img

Primăria Capitalei a investit timp de 12 ani peste 2 milioane de euro într-o lucrare artistică inexistentă și plătită deja de două guverne

Aripi_monument

Bucureștiul ar putea intra în Cartea Recordurilor pentru cel mai scump monument stradal din lume, care „există, dar lipsește cu desăvârșire. Lucrarea „Aripi” a sculptorului Mihai Buculei, ceea ce s-a dorit a fi un Monument al Luptei Anticomuniste, este finanțată cu milioane de euro de 12 ani.

Conform ultimelor promisiuni ale primarului Sorin Oprescu ar fi trebuit să fie amplasată, în noiembrie, în fața Casei Presei Libere, pe locul în care a tronat, în perioada comunistă, bustul lui Lenin. Asta nu se va întâmpla însă, atâta vreme cât lucrarea este la stadiul de “schelete”, iar soclul – care, potrivit proiectului ar fi trebuit să fie o platformă de 1,5 metri, înclinată spre nord, realizată din plăci de granit negru sau bazalt “parțial lustruit, parțial rugos”  – este departe de a fi fost amplasat.

Bani de la buget și de la fondul de rezervă

Nu mai puțin de 10,243 milioane de lei (peste 2,3 milioane de euro). Atât a investit, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu, Primăria Capitalei în realizarea monumentului “Aripi”. Doar în ultimii patru ani.

facsimil-2

La această sumă, se adaugă cei 261.000 de lei (60.000 de euro) achitați pentru realizarea unor studii de fezabilitate pentru realizarea unui proiect de amplasare a monumentului. Doar că nu este vorba despre un singur astfel de studiu cum ar fi fost normal. Cei 60.000 de euro au fost alocați pe patru astfel de studii – câte unul pe an, doar în ultimii patru ani (datele care mai sunt disponibile în acest moment arată că municipalitatea a achitat, anual, sume cuprinse între 10.000 și 105.000 de lei pe câte un „studiu fezabilitate proiect amplasare monument” ).

Toate aceste cheltuieli s-au făcut în condițiile în care două guverne au alocat atât fondurile pentru realizarea monumentului, cât și un avans pentru finalizarea acestuia. Concret, acum aproape 12 ani (pe 23 ianuarie 2003) executivul condus de Adrian Năstase a alocat, printr-o hotărâre (76/2003, în vigoare din 6 februarie 2003), suma de 13,2 miliarde de lei vechi (352.000 de euro, la cursul leu/euro de la acea dată) pentru realizarea integrală a Monumentului Luptei Anticomuniste – „Aripi”. Ceea ce urma să se construiască cu suma respectivă este detaliat în anexa hotărârii de guvern, prin care bugetul Ministerului Culturii era suplimentat cu fonduri de la bugetul de stat.

 

CARACTERISTICILE TEHNICE ale Monumentului Luptei Anticomuniste

Lucrarea „Aripi” realizată de sculptorul Mihai Buculei:

1. Amplasare: Piaţa Presei Libere

2. Soclul: platformă uşor înclinată (1,5 m) către nord; suprafaţa platformei din plăci de granit negru sau bazalt parţial lustruit, parţial rugos

3. Material: oţel inoxidabil

4. Suprafeţe parţial lustruite, parţial rugoase, placate cu bronz patinat

5. Înălţimea lucrării plastice: 20 m; înălţimea întregii compoziţii în punctul de amplasare: circa 23 m.

anexă HG 76/2003

Suma nu a fost însă suficientă, astfel că în 2006, societatea Electromecanica Ploiești (constructorul lucrării) cere din nou bani. De această dată, pentru finalizarea operei și realizarea soclului. Așa se face că, pe 24 mai 2006, executivul condus de Călin Popescu-Tăriceanu alocă, din fondul de rezervă, 3 milioane de lei (peste 850.000 de euro, la cursul leu/euro de la acea dată).

estimare_facsimil

Deși ar fi trebuit ca – așa cum arătau documentele ce au stat la baza HG 649 /2006 – monumental să fie gata, nu s-a întâmplat asta. În 2007, Ministerul Culturii a invocat lipsa fondurilor  și a cerut sprijinul Primăriei Capitalei.

Patru ani lucrările au stagnat. În 2011 însă, la intervenția fostului președinte Emil Constantinescu, Sorin Oprescu s-a angajat că municipalitatea va finaliza monumentul – “ca un proiect de solidarizare a societăţii civile pentru recuperarea memoriei luptătorilor împotriva comunismului”.

Constructorul cere 980.000 de euro, Primăria Capitalei investește aproape dublu

Oprescu s-a ținut de cuvânt, a convins și Consiliul General și banii au început să curgă. S-au plătit inclusiv salarii pentru colaboratorii angajați de Electromecanica Ploiești pentru realizarea efectivă a lucrării, dar și contravaloarea tichetelor de masă ale acestora.

Primăria Capitalei și Administrația Monumentelor București, condusă de Traian Negrei, s-au dovedit a fi atât de generoase încât atunci când constructorul a cerut o sumă, au alocat aproape dublul acesteia.

După cum arată documentele intrate în posesia Sursa Zilei, în 2013, Electromecanica Ploiești anunța în scris că, pentru finalizarea monumentului, mai are nevoie de 4.316.944 lei (aproximativ 980.000 de euro), preț cu TVA inclus. Prin bugetul pe 2014, Primăria Capitalei a alocat însă 7,1 milioane de lei (peste 1,6 milioane de euro), la care s-au adăugat nu mai puțin de 60.000 de lei (aproximativ 14.000 de euro) pentru încă un “studiu de fezabilitate proiect amplasare”.

“Monumentul este departe de a fi amplasat în noiembrie așa cum a promis Oprescu. Nu a fost finalizată nici măcar asamblarea, nu au început nici măcar lucrările la soclu. Nu există niciun interes să fie finalizat, în condițiile în care șefii de la Administrația Monumentelor au văzut, se pare, în această lucrare doar o vacă de muls”, au explicat surse din cadrul municipalității.

La nivel de intenții bune, de aproape 12 ani

Conceput drept al doilea Monument al Luptei Anticomuniste – “Aripi”, lucrarea sculptorului Mihai Buculei, este un proiect inițiat și susținut încă din 1997 de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România. Potrivit planului inițial, lucrarea de dimensiuni impresionante ar fi trebuit să fie finalizată în 2004. Nu este însă gata nici la un deceniu de la împlinirea termenului –limită.