Unele spitale au redus achiziţiile de medicamente, dar au crescut mult costurile pentru serviciile externalizate, iar dacă, în acest context, pacieţii sunt trimişi constant să-şi cumpere tratament, este un lucru intolerabil, a declarat marţi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi.
„Dacă spitalele trimit pacienţii în mod constant să-şi cumpere medicamente, este un lucru intolerabil, din punctul nostru de vedere, pentru că atunci când fac decontarea pe caz rezolvat, trec şi medicamente. Noi nu plătim pentru un asigurat faptul că a intrat în spital şi doar actul medical în sine. Plătim şi partea de medicamente. Vom face o analiză să vedem din ce motiv s-au redus achiziţiile de medicamente. Există spitale unde şi-au crescut foarte mult costurile cu serviciile externalizate. Şi-au externalizat laboratorul către o firmă privată, şi-au externalizat paza, alte servicii şi fac economie din bugetul de medicamente. De aceea, vom face o analiză foarte serioasă”, a spus Cristian Buşoi.
El a mai spus că managerii de spitale trebuie să găsească soluţii pentru ca bolnavii să nu mai fie obligaţi să-şi cumpere medicamentele.
„Ori îşi reduc numărul de personal şi dau afară personalul pe care l-au angajat de-a lungul timpului – nu este vorba despre medici, unde suntem deficitari -, fie îşi raţionalizează alte cheltuieli, fie, nu ştiu, îşi găsesc nişte surse suplimentare de finanţare. Dar în niciun caz nu pot să accept ca, în mod constant, să trimită pacienţii după medicamente. Facem investigaţii. (…)Mai mult, atunci când acea direcţie de control aprobată de guvern va avea competenţe crescute, vă asigur că, după ce vom avea voie să ne uităm în ce cheltuieli fac spitalele, pentru că acum nu avem voie, lucrurile se vor schimba în mod esenţial”, a concluzionat preşedintele CNAS.
Lucian Mera