2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:10
No menu items!

Bușoi: În discuțiile cu FMI și BM, vom susține medicamentele generice

spot_img

busoi_cristian

Cristian Bușoi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat joi că va încerca să sprijine medicamentele generice, în negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM). Bușoi susține diferențierea contribuției de tip ”claw-back” între producătorii de medicamente generice și cei de medicamente inovative, în contextul în care legislația pentru aplicarea acestei taxe urmează să se schimbe.

”Este legitim să ai un claw-back diferențiat între inovative și generice. Spunem răspicat că mergem către acest principiu. (…) În discuțiile cu FMI și Banca Mondială, dorim să găsim o modalitate de susținere a medicamentelor generice”, a spus Bușoi, la un eveniment organizat în București de publicația Business Review și de societatea de avocatură Stoica și Asociații.

Medicamentul generic este produsul care conține aceleași substanțe active ca și medicamentul original (inovativ), dar are un preț mai scăzut. Medicamentele generice sunt lansate la câțiva ani după ce expiră patentul pentru medicamentele originale.

Actualul guvern s-a angajat să susțină industria de medicamente generice, pentru a reduce presiunea asupra bugetelor publice. Această susținere poate veni prin intermediul schimbării listei medicamentelor compensate și prin aplicarea contribuției claw-back.

De asemenea, CNAS vrea să găsească o modalitate prin care medicii să fie obligați, atunci când este posibil din punct de vedere medical, să prescrie cel mai ieftin medicament din cele care conțin substanța activă necesară.

Bușoi a explicat că este nevoie de aplicarea principiului win-win, adică găsirea unei căi de mijloc între nevoia de acces la medicamente și posibilitățile bugetului, între inovative și generice, între gândirea pe termen scurt și sustenabilitatea sistemului.

Tot joi, la un alt eveniment, ministrul Sănătății Eurgen Nicolăescu a declarat că lista de medicamente compensate este în curs de schimbare, până la 1 decembrie urmând a fi stabilite 150-160 de molecule noi.

Într-un interviu recent, Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, a cerut instituirea unui ”claw-back” mai mic pentru medicamentele generice, în condițiile în care costă mai puțin, aduc economii pentru bugetul sănătății și sunt produse, în majoritate, în România.

Vlad Bârleanu