Comisia Europeană a adoptat marți un Cod prin care le cere statelor membre să îmbunătățească dialogul cu partenerii regionali și locali și cu organizații precum autorități publice, sindicate și ONG-uri, în procesul de planificare, implementare, monitorizare și evaluare ale proiectelor cu finanțare europeană.
Codul European de Conduită asupra Principiului de Partneriat impune ca autoritățile publice de la toate nivelurile, fondurile de investiții și partenerii de proiect să coopereze mai strâns pentru a facilita schimbul de informații, experiență și de bune practici, pentru cadrul bugetar 2014-2020, astfel încât banii să fie cheltuiți eficient.
Fondurile la care se referă Codul sunt Fondul European pentru Regională, Fondul Social European, Fondurile de Coeziune, Fondurile pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și Fondul European Maritim și de Pescuit. Codul este asimilat unui regulament și enumeră obiective și criterii concrete.
Statele membre sunt obligate:
- Să asigure transparența în selectarea partenerilor care reprezintă autoritățile regionale, locale și alte autorități publice, partenerii sociali și economici și organizațiile societății civile. Aceste persoane vor fi numite membri cu drepturi depline în comitetele de monitorizare ale programelor;
- Să ofere partenerilor informații adecvate și timp suficient pentru pregătirea consultărilor;
- Să asigure că partenerii sunt implicați efectiv în toate fazele – pregătire, implementare, monitorizare și evaluare, în cazul tuturor programelor;
- Să sprijine creșterea capacității partenerilor, prin programe de dezvoltare a competențelor;
- Să creeze platforme de educație în grup, să schimbe exemple de bune pactici și abordări inovative.
Regulamentul stabilește principiile pe care trebuie să le aplice statele membre, însă acestea au flexibilitatea să decidă asupra detaliilor practice pentru aplicarea lor.
România are alocate fonduri europene în valoare de 39,8 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. În exercițiul bugetar 2007-2013, România a beneficiat de 33,5 miliarde de euro. În prezent, rata de absorbție este de 33%, una dintre cele mai mici din UE. Acești bani pot fi atrași până la sfârșitul anului 2015.
Vlad Bârleanu