2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:50
No menu items!

BREXIT. Peste 100 de incidente rasiste după referendum. Comentarii xenofobe, adresate și românilor FOTO/VIDEO

spot_img

Peste 100 de incidente rasiste s-au înregistrat de când Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, iar mulți dintre cei care le-au făcut au invocat explicit Brexitul, relatează luni “The Independent”.  “Colecția” de 118 incidente a fost postată pe contul de Facebook al Sarah- ei Le Blanc (Sarah Childs), sub forma unui avertisment.

O parte dintre comentariile xenofobe vizează cetățeni români.

Astfel, un clip care ar fi fost filmat in Hackney (nord-estul Londrei) vineri dimineața arată un bărbat care se ceartă cu cineva aflat într-o mașină. La un moment dat, bărbatul strigă “Întoarce-te în țara ta”.

Un britanic a semnalat, într-o postare pe Twitter, că fiica sa i-a spus că cineva a scris pe unul dintre pereții toaletei fetelor dintr-o școală “întoarce-te în România”, mesajul fiindu-i adresat explicit unei eleve de origine română.

postare_romani

Potrivit unui mesaj postat pe Twitter, un italian a fost agresat doar pentru ca a întrebat pe cineva cum a votat la referendum. Victima a avut nevoie de copci și și-a pierdut un dinte în urma atacului.

Au fost vizați de abuzuri atât imigranții din UE, cât și cei din afara UE, dar și persoane născute în Marea Britanie, dar de origine străină. Unul dintre comentarii vizează și un cetățean de origine română.

postare_twitter1

O tânară din Polonia, care a ajuns în Marea Britanie cu bursă de studiu în urmă cu opt ani, a declarat pentru “The Independent” că s-a temut că rezultatul referendumului va duce la o sporire a lipsei de toleranță, a discriminării și a rasismului, dar nu a crezut că fenomenul “va deveni atât de agresiv și va fi atât de imediat”.

La doar câteva ore după anunțarea rezultatelor referendumului, tânara spune că a fost abordată de o femeie care a întrebat-o dacă este poloneză. Când a raspuns că da, femeia i-a spus că ar trebui să-i fie teamă și că trebuie să obțină viză dacă vrea să rămână în Marea Britanie. “Zâmbetul răutacios și modul în care m-a privit m-au făcut să plâng”, a mai spus tânăra.

În vestul Londrei, sediul Asociației Culturale Poloneze a fost vandalizat și acoperit cu graffiti. Poliția a demarat o anchetă în acest caz.

Pe fondul acestor atacuri, președintele Partidului Conservator, baroneasa Sayeeda Warsi, a criticat Campania pro-Brexit, pentru că a provocat diviziuni și a fost “xenofobă”. Warsi a susținut inițial ieșirea Marii Britanii din UE, dar s-a răzgândit când liderii acestei tabere au început să pledeze antiimigrație.

Sâmbătă, Poliția britanică a mai deschis o anchetă după ce mai mulți polonezi din Cambridgeshire au primit prin poștă mesaje rasiste, după referendumul la care s-a decis ieșirea Marii Britanii din UE. Comunitatea poloneză a primit niște carduri pe care scria “Plecați din UE – fără viermi polonezi”. Mesajul era tradus și în poloneză. Profesorii de la o școală din zona unde au fost descoperite cardurile le-au aruncat, dar au primit altele, lăsate pe o alee de lângă instituție.

Imigranții au reprezentat una dintre temele centrale ale campaniei pentru referedum. Campania anti-UE a susținut că Marea Britanie nu își va putea controla niciodată granițele cât timp face parte din blocul comunitar și au insistat asupra ajutoarelor sociale plătite de stat către imigranți.

R.D.