4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:54
No menu items!

BREXIT, o nouă amânare. Când ar urma să iasă Marea Britanie din UE

spot_img

Ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea fi amânată până la finalul lui 2019 din cauza dificultăților cu care se confruntă administrația britanică și a alegerilor din Franța și Germania, trasmite “Sunday Times”, preluat de AFP și Agerpres.

Guvernul premierului britanic Theresa May a anunțat că intenționează să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona la începutul lui 2017. Activarea acestui articol deschide o perioadă de negocieri de doi ani la finalul căreia țara în cauză părăsește UE. În cazul unei invocări a articolului 50 la începutul lui 2017, ieșirea efectivă din UE ar avea loc la începutul lui 2019.

Însă, potrivit “Sunday Times”, miniștri britanici au avertizat în discuții private înalți responsabili ai sectorului financiar din Londra că invocarea articolului 50 ar putea să nu aibă loc decât spre sfârșitul lui 2017, ceea ce ar amâna Brexitul propriu-zis spre finalul lui 2019. „Miniștrii cred în prezent că declanșarea ar putea fi amânată pentru toamna lui 2017”, a declarat ziarului o sursă din City care susține că a discutat chestiunea cu doi miniștri.

„Ei nu au infrastructura pentru oamenii pe care trebuie să-i angajeze” în vederea negocierilor, potrivit acestei surse. „Ei spun că nu știu nici măcar ce întrebări trebuie puse atunci când vor începe într-un final să negocieze cu Europa”, a adăugat sursa citată.

De altfel, un membru neidentificat al cabinetului britanic a declarat pentru Sunday Times că orarul alegerilor din Franța și Germania prezintă „anumite dificultăți”.

Cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din Franța vor avea loc la 23 aprilie și 7 mai 2017, iar alegerile federale au loc în Germania în toamna lui 2017.

În urma referendumului de pe 23 iunie, în care majoritatea britanicilor s-a pronunțat pentru ieșirea țării din UE, Theresa May, care i-a succedat în fruntea guvernului lui David Cameron, a creat un minister însărcinat cu supervizarea discuțiilor despre Brexit. Dar ministrul, David Davis, nu ar fi angajat până în prezent decât jumătate din personalul de care va avea nevoie.

Un alt minister, cel al comerțului internațional, condus de Liam Fox, se confruntă și el cu necesitatea de a recruta rapid numeroși experți, pentru că dispune în prezent doar de câțiva negociatori experimentați.

R.D.