4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:42
No menu items!

Brazilia: O mutație contagioasă face ravagii în rândul populației indigene, omorând mai ales copiii

spot_img

Zece copii Yanomami au murit din Covid-19 în ianuarie, alimentând temerile cu privire la impactul disproporționat pe care îl are coronavirusul asupra comunităților indigene vulnerabile din Amazonul brazilian, relatează The Guardian.

„Este foarte îngrijorător faptul că atât de mulți copii au murit în mai puțin de o lună”, a declarat Júnior Hekurari Yanomami, șeful Condisi-YY, un consiliu de sănătate indigen.

Victimele au fost diagnosticate de un agent local de sănătate și incinerate conform tradiției Yanomami. Locuiau în comunitățile îndepărtate Waphuta și Kataroa, lângă granița venezueleană, care sunt accesibile doar cu avionul.

Specialiștii în sănătate publică au avertizat că virusul ar putea face ravagii asupra grupurilor indigene dintr-o regiune în care bolile infecțioase precum rujeola, variola și virusurile gripale au decimat astfel de comunități.

Rezervația indigenă Yanomami are dimensiunea Portugaliei și un studiu recent a arătat că este deosebit de vulnerabilă la răspândirea virusului, din cauza asistenței medicale limitate și a logisticii dificile. „Sănătatea Yanomami sa prăbușit deja, nu avem sprijin din partea statului”, a adăugat Hekurari.

Tinerii par a fi deosebit de vulnerabili: din 32 de yanomami care au fost confirmați sau au murit de Covid-19, șapte aveau vârsta sub doi ani. Alți patru au avut vârste cuprinse între 12 și 20 de ani, inclusiv un băiat de 15 ani care a devenit prima victimă indigenă în aprilie.

„Copiii Yanomami sunt în mod clar mai vulnerabili la virus, deoarece mulți suferă de malnutriție și boli precum malaria, iar unele zone nu au lucrători din domeniul sănătății”, a declarat Maurício Ye’kwana, directorul Asociației Hutukara Yanomami, vorbind prin Whatsapp din comunitate de Auaris.

Virusul a ajuns acum în toate teritoriile indigene din Brazilia și a dus la peste 47.000 de cazuri și 900 de decese.

În rezervația Yanomami, peste 1.600 de persoane au dat rezultate pozitive, deși antropologul Ana Maria Machado, membru al rețelei Yanomami și Ye’kwana, a declarat că ratele de testare sunt foarte mici: „Estimăm mai mult de 10.000 de infecții, având în vedere că trăiesc în mari case colective, împărtășesc ustensile și nu au acces la soluție de curățare cu alcool sau săpun.”

Alte populații din lume au înregistrat relativ puține decese prin Covid-19 în rândul copiilor, comparativ cu alte grupe de vârstă. Dar experții din Brazilia cred că virusul are un impact mult mai agresiv asupra copiilor indigeni.

„Rata mortalității Covid este mult mai mare la persoanele sub cinci ani indigene decât la aceeași grupă de vârstă din populația generală”, a declarat epidemiologul Andrey Cardoso, a cărui echipă de la institutul guvernamental de cercetare Fiocruz va publica în curând un studiu pe această temă.

În cercetările anterioare, Cardoso a constatat că copiii indigeni se confruntă cu condiții sanitare și de sănătate mai slabe, cu o prevalență ridicată de anemie, malnutriție, diaree și statură mică.

Regiunea Amazonului se confruntă în prezent cu o nouă creștere alarmantă în cazurile legate de o variantă aparent mai contagioasă, care a împins serviciile de urgență la punctul lor de rupere.

„Acest al doilea val este mai înfricoșător, deoarece știm că o mutație circulă deja în statul Roraima”, a spus Ye’kwana.

Ministerul Sănătății din Brazilia a declarat joi că a trimis o misiune de investigare a cazurilor de pe teritoriul Yanomami.