-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:30
No menu items!

Brânzeturile, carnea, peștele și icrele cu arome de fum sunt toxice și vor dispărea de pe piață

spot_img

Comisia Europeană a decis să elimine toate cele 10 produse primare de arome de fum din cadrul unei liste autorizate în 2014. Motivul este faptul că aceste arome de fum au în conținut substanțe chimice cu efect toxic, transmit autoritățile.

Această listă datează din data de 1 ianuarie 2014 și a fost aprobată de Comisia Europeană, la vremea respectivă, printr-un regulament de punere în aplicare. Autorizațiile pentru produsele primare de arome de fum SF-001- SF-010 au fost valabile timp de un deceniu. Au putut fi reînnoite pentru perioade suplimentare de 10 ani, la solicitarea adresată Comisiei Europene de către titularul autorizației, conform Regulamentului 2067 publicat joi, 1 august, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Nicio solicitare de reînnoire a autorizației nu a fost depusă pentru produsele primare de arome de fum SF-007 ( titular AROMARCO, s.r.o – Slovacia ) și SF-010 (titular Nactis – Franța). Astfel, autorizația a expirat la 1 ianuarie 2024, subliniază autoritățile.

Aromele de fum conțin substanțe chimice cu efect toxic

Pentru produsele primare de arome de fum SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 și SF-009, au fost depuse solicitări de reînnoire a autorizației în luna iunie 2022.

Comisia Europeană nu a dorit reînnoirea autorizației produselor primare de arome de fum. Deoarece aceste 10 produse primare de arome de fum nu mai au autorizație este oportun să se elimine rubricile relevante din lista Uniunii Europene. În consecință, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1321/2013 trebuie modificat, arată Comisia Europeană. Specialiștii în domeniul siguranței alimentare au spus faptul că aceste arome de fum conțin substanțe chimice cu efect genotoxic.

”Compoziția chimică a fumului este complexă și depinde, printre altele, de esența de lemn utilizat, metoda de producere a fumului, conținutul de apă al lemnului, precum și de temperatura și concentrația de oxigen pe durata producerii fumului.

În general, alimentele afumate prezintă probleme de sănătate, în special în ceea ce privește posibila prezență a hidrocarburilor aromate policiclice. Deoarece aromele de fum se obțin dintr-un fum supus unor procese de fracționare și purificare, utilizarea aromelor de fum este în general considerată mai puțin periculoasă pentru sănătate decât procedeul de afumare tradițional.

Cu toate acestea, evaluarea siguranței trebuie să țină seama de posibila extindere a utilizării aromelor de fum comparativ cu afumarea tradițională/Reg. 2065/2003). Regulamentul 2067/2024 va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ( 20 august ).

Acesta este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre ale Uniunii Europene. Aromele de fum vor fi interzise. Brânza, brânzeturile, carnea, peștele, icrele pot fi puse pe piață până în anul 2029 Comisia Europeană subliniază faptul că trebuie introduse măsuri adecvate, adaptate diferitelor tipuri de folosire ale produselor primare cu arome de fum, astfel încât să ofere operatorilor din sectorul alimentar găsirea unor alternative.

Prin urmare, produsele alimentare din următoarele categorii: brânză și brânzeturi, carne, pește și produse de pescărie prelucrate, aici includem crustacee și moluște, icre și subcategoriile corespunzătoare, la care se adaugă produsele primare de arome de fum și care sunt în conformitate cu hotărârile prevăzute pentru aceste produse primare de arome de fum în lista Uniunii Europene înainte de data de 21 august 2024, trebuie autorizate pentru a fi introduse pe piață până la data de 1 iulie 2029.

De asemenea, vor rămâne pe piață până la data durabilității minimale sau până la data-limită de consum.

Procedeul afumării naturale va rămâne în uz pentru produsele alimentare

Folosirea produselor primare de arome de fum în sau pe astfel de produse alimentare substituie procesele de afumare tradiționale.

Ajustarea proceselor de producție poate avea nevoie de investiții semnificative. În anumite cazuri, poate fi vorba despre proceduri administrative de durată. Totodată, pentru afumarea produselor alimentare va rămâne în uz procedeul afumării naturale.

D.Constantin