4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:26
No menu items!

Bostan, Min. Comunicațiilor: Privatizarea Poștei Române ar putea demara în acest an, după finalizarea unui plan strategic

spot_img

Privatizarea Poștei Române ar putea demara în acest an, însă după finalizarea unui plan strategic, după identificarea resurselor de finanțare necesare dezvoltării companiei, a declarat Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor, citat de Agerpres.

Vineri, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, a semnat un protocol de colaborare cu Bursa de Valori București (BVB) cu scopul sprijinirii IMM-urilor din sectorul IT&C.

Declarații Marius Bostan:

  • Procesul de privatizare va începe în acest an. Nu pot să vă spun când va fi IPO (oferta publică inițială). L-aș putea programa după ce vedem un plan strategic, când vom obține dividende, vedem resursele de finanțare necesare dezvoltării companiei, pentru că este nevoie de dezvoltare, atât în partea de automatizare pentru servicii de calitate, cât și în partea de diversificare. Poșta Română nu are tehnologie, nu este pusă în acord cu ultimele dezvoltări tehnologice și, după ce vom avea toate acestea, vom putea da un calendar. După acest plan, cred că vom putea da o estimare relativ exactă a momentului potențial de listare, în urma analizei consultanților, în urma unei hotărâri legale în acest sens. Până nu avem un plan precis, nu poți lua astfel de decizii. La asta se lucrează acum. Sunt convins că poate vom devansa termenele asumate.
  • Mi-aș dori o listare pentru Poșta Română. Atunci când faci o listare este important să ai ce lista pentru că investitorii vor să vadă plan de dividende, să vadă un plan operațional, nu vor să vadă datorii istorice care oricum sunt reeșalonate, sunt la ANAF. Asta vor investitorii. Listarea este o soluție pentru Poșta Română. După părerea mea, un pachet ar trebui listat, ar trebui să aducem cât mai mulți investitori alături de noi. Poșta are o capacitate foarte mare de creștere. În afara soluțiilor financiare existente, poate vom reuși să facem o obligațiune care să finanțeze dezvoltarea pieței, să întărim și piața de capital în același timp și să lăsăm oportunități egale pentru toți cei care vor să finanțeze compania.
  • Sper să putem lansa într-o lună-două maxim Poșta 2020, un nou plan de dezvoltare al Poștei, cu lucruri foarte clare, cu indicatori preciși și cu lucruri care se pot urmări și se pot face publice. Sunt anumite lucruri de strategie care se pot ține mai netransparente, dar sunt altele care trebuie făcute să fie transparente. În același timp, asta ne va pregăti și pentru atragerea unei noi investiții din piața de capital. Procesul trecut de privatizare a fost unul bun, chiar dacă nu s-a finalizat cu succes. A fost un proces bun pentru că această companie a înțeles ce așteaptă niște investitori și care sunt problemele interne pe care le are.
  • Nu este normal să caut o recomandată într-un catastif și să nu o găsesc. Dacă mergeți la un Oficiu Poștal, este evident că este nevoie de aceste servicii. În același timp, este nevoie de servicii financiare pentru că lumea ar dori să găsească mai multe servicii în același loc. Este o paletă întreagă de servicii pe care ți-ai dori să le ai într-un singur loc. Asta este o nișă extraordinară. În zona rurală avem un avantaj și observ că este fructificat de alte companii private, care sunt deja în aceste zone. Poșta ar fi avut prima șansă acolo. Nu s-a făcut asta. În ceea ce privește partea de coletărie, creștem mai puțin decât piața.

Despre protocolul cu BVB:

  • Ținta este să aducem companii start-up pe bursă și IMM-uri, adică companii care au ajuns la un turnover de câteva sute de mii, au proiecte, dar nu au finanțare suficientă. În IT este foarte greu să obții finanțare. Dacă ai un proiect mai vast, trebuie să finanțezi oameni, salarii, inteligență, patente, softuri. Acestea sunt greu de gajat. Atunci, încrederea este cea care finanțează și regulile pe piață. Având în vedere posibilitatea obținerii unei plus valori mari pentru investitori, cred că brokerii vor umbla după acest tip de afacere în următorii ani. În Polonia, un astfel de proiect a avut succes. Sunt companii de IT care s-au listat și au avut succes. Nu facem decât să aducem în față o oportunitate pentru investitori și, în același timp, o soluție de finanțare a ideilor valoroase.

Compania Poșta Română SA este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%.