Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Loboda este o plantă anul erbacee, extrem de benefică pentru organism. Frunzele de lobodă, consumate atât în stare crudă, sub formă de salate, sau stoarse, sub formă de suc, fierte în borșuri, ciorbe sau plăcinte, ori sub formă de infuzii ajută la vindecarea afecțiunilor pulmonare, a durerilor de stomac, au efect laxativ și rol în curățarea sângelui. Conținutul mare de vitamina C, fier și vitamina K, crește rezistența vaselor sangvine și scade riscul accidentelor vasculare.
- 2 legături de lobodă roșie,
- 1 morcov,
- 100 gr țelină,
- 1 ceapă,
- 1 cartof,
- pătrunjel,
- leuștean,
- borș,
- 3 linguri ulei,
- sos de roșii,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Ceapa se curăță, se toacă și, împreună cu morcovul tăiat cubulețe, se călește în ulei cu puțină sare. Când începe să se înmoaie, se adaugă sosul de roșii, amestecând din când în când. Se adaugă apoi țelina tăiată cubulețe și se lasă la foc mediu 5 minute. Se toarnă apoi apa și se lasă să fiarbă la foc mediu, acoperind oala cu un capac. Când începe să dea în clocot, se adaugă și cartoful tăiat cuburi medii și se lasă să fiarbă pentru 30-35 minute.
Între timp, loboda se spală frunză cu frunză și se lasă la scurs. Se taie nu foarte mărunt și se presară puțină sare.
Se adaugă în ciorbă în momentul în care legumele sunt fierte, împreună cu borșul și pătrunjelul și se lasă să fiarbă pentru 5-7 minute.
Cu două minute înainte de a închide focul, se potrivește de sare și piper și se adauga leușteanul.
Se servește caldă, simplă sau cu smântână, cu ardei iute sau cu oțet.
Nicoleta Popa