3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 2:00
No menu items!

Bonele, menajerele sau grădinarii, plătiți în tichete. Statul vrea contribuții și impozite de la toți cei care muncesc în gospodăria altora

spot_img

Persoanele care lucrează în gospodăria altora vor fi plătite cu tichete de muncă. Și asta din 2023, când statul va reţine contribuţii sociale şi impozit pe venit pentru serviciile prestate.

Potrivit Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), lucrătorul casnic va lua pentru munca prestată echivalentul sumei, pe care ar trebui să o primească, în tichete de muncă. Cu aceste bonuri va merge la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) care va reţine şi va plăti, în numele lucrătorului, contribuţiile sociale (CAS şi CASS) şi impozitul pe venit aplicate la suma totală deţinută sub formă de tichete de muncă. Ulterior, AJOFM îi va oferi lucrătorului, în numerar sau pe card, suma de bani netă, rămasă după reţinerea dărilor la stat.

Tichetul de muncă va fi reglementat ca un bon valoric cu regim special, destinat plăţii contravalorii activităților casnice făcute de către prestatorul casnic şi va conține elemente specifice de siguranță – serie și număr unic – care vor înlesni urmărirea acestuia. Valoarea nominală a unui tichet de muncă, care nu va fi transferabil, va fi iniţial de 15 lei.

Platforma electronică gestionată de ANOFM va permite:

– calculul, virarea și evidența contribuțiilor sociale obligatorii și a impozitului pe venit, datorate de prestatorii casnici;

– gestionarea acordării contravalorii tichetelor de muncă fie cash, fie prin transfer bancar într-un cont indicat de lucrătorul casnic;

– gestionarea numărului tichetelor de muncă vândute și a numărului de beneficiari cumpărători;

– monitorizarea integrării prestatorilor casnici pe piaţa muncii.

Această platformă va deveni operațională în 2023, iar prevederile actului normativ care reglementează munca în gospodărie vor putea fi puse în aplicare.

Guvernul estimează că 200.000 de oameni desfășoară diferite activități gospodărești, precum cele de menaj casnic, pregătirea mesei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie, dar şi alte activități care au legătură strictă cu gospodăria unei familii sau a persoanei singure, fără contract, în gospodărie, în folosul altei persoane.

Aceştia sunt neasiguraţi la sistemul public de pensii şi la cel al asigurărilor sociale de sănătate. Asta pentru că muncesc fără forme legale, pentru că deocamdată nu e reglementat un tip de contract de muncă între persoane fizice pentru prestarea activităţilor casnice.

Prin introducerea noului sistem de remunerare, oamenii ar rămâne cu 55% din suma primită în prezent „în mână”, după prestarea unei activităţi în gospodărie, dacă se vor menține nivelurile cotelor de impozitare a muncii din prezent. Diferenţa de 45% din bani va merge la stat pentru plata CAS, CASS şi a impozitului pe venit, potrivit  proiectul asumat de Executiv în PNRR.