2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:51
No menu items!

Bombonica Dragnea a renunțat la afacerea „Hotel Turris” în timpul anchetei penale

spot_img

Soția vicepremierului Liviu Dragnea și-a cesionat acțiunile deținute la hotelul din Turnu Măgurele

Turris Hotel

Bombonica Dragnea nu mai este acționar la Hotel Turris SA, valoarea acțiunilor cesionate fiind de 85.850 de lei. Contractul a fost încheiat în octombrie 2013, în timp ce Parchetul General avea în derulare dosarul deschis pe numele soției vicepremierului, pe baza unei sesizări a ANAF privitoare la firmele deținute de Bombonica Dragnea.

Conform ultimei actualizări de la Registrul Comerțului, principal acționar al Hotel Turris SA a devenit, cu 95,34%, Cristiana Mândroc, fostul președinte al Consiliului de Administrație și administrator al societății. Valoarea acțiunilor deținute acum de Mândroc este de 85.850 de lei, adică exact suma pe care o are trecută și Bombonica Dragnea, ca venit, în urma contractului prin care și-a cesionat acțiunile. Contractul de cesiune apare, de altfel, și în declarația de avere a vicepremierului Liviu Dragnea, depusă în iunie 2014.

Bombonica Dragnea avea, până în 2013, peste 98% din acțiunile Hotel Turris S.A., iar un procent infim de acțiuni, de 1,37% era deținut de 26 de persoane fizice. Conform unei decizii publicate în Monitorul Oficial, din 2010, Bombonica Dragnea își majorase procentul de acțiuni la peste 98%, decizia fiind valabilă până în 2013. Numai că în toamna lui 2013, când a expirat această perioadă, soția vicepremierului a renunțat la acțiuni.

În același timp, procurorii Ministerului Public anchetau modul în care soția lui Liviu Dragnea a făcut afaceri, pe baza unui control al ANAF care denunța privatizarea dubioasă a Hotelului Turris, preluat de Liviu Dragnea în primul său mandat ca prefect al județului Teleorman. Dosarul a fost închis în martie anul acesta, pe motiv că nu au fost suficiente probe pentru o anchetă penală.

bombonica_dragnea

Bombonica și-a cumpărat hotelul de la propria firmă

Cel mai mare hotel din Turnu Măgurele, construit în 1983, a fost preluat în locaţie de gestiune de societatea Dacorom SRL înfiinţată în 1991, iar din 1996 a fost trecută, printr-un protocol, către o firmă a familiei Dragnea, cu tot cu datorii – 7 milioane de lei la stat plus 11 milioane de lei la bănci și furnizori. Liviu Dragnea s-a ocupat de administrarea complexului printr-o firmă nou înființată, scăpând, astfel, de datoriile vechi.

În anul 2000, FPS a vândut acţiunile Asociaţiei Salariaţilor SC Turris SA, iar un an mai târziu, pachetul majoritar a intrat în posesia Bombonicăi Dragnea, soţia baronului de la Alexandria. Bombonica Dragnea a intrat în posesia hotelului printr-o tranzacţie făcută între ea şi firma familiei, în 2009.  Inspectorii fiscali au cerut, într-o notă trimisă administratorului SC Hotel Turris SA, Cristiana Mândroc, “întocmirea şi prezentarea dosarului preţurilor de transfer”, pe motiv că tranzacţia s-a făcut cu o persoană afiliată. Concret, susţin inspectorii fiscali, Bombonica Dragnea, care deţinea majoritatea acţiunilor societăţii, nu avea voie, conform legii, să cumpere hotelul de la propria firmă. În plus, afacerea s-a parafat fără plata TVA, ceea ce a atras, iarăşi, suspiciuni asupra legalităţii ei.

După ce a intrat în vizorul ANAF, Liviu Dragnea a declarat că acțiunile soției i-au fost returnate în baza unei decizii judecătorești, și că acele calcule greșite invocate de ANAF au fost făcute de către cei de la Primărie.

Marilena Nedelcu